Koncem prosince byl zveřejněna zpráva americké výzvědné služby National Intelligence Council (NIC) pod názvem Global Trends 2030. Jde o poměrně rozsáhlou zprávu (140 stran, 20 MB ke stažení) vypracovanou napříč zpravodajskými službami USA. Zpráva zahrnuje jak geopolitické faktory, tak i výhled ohledně základních životních potřeb. Projděme telegraficky hlavní závěry studie.

  • Více než 60 % lidí bude žít ve městech, což znamená zrychlené globální oteplování, deforestaci, zabírání zemědělské půdy, znečišťování a další negativní dopady.
  • Díky zvýšenému počtu obyvatel stoupne tlak na obživu o 35 % všech potravinových zdrojů planety. Jiné mezinárodní studie ukazují, že spotřeba pitné a užitkové vody kolem roku 2030 už dosáhne 40 % disponibilních světových zásob. Voda bude mít hodnotu zlata. Pokud si ovšem při louhování zlata a uranu kyanidem neotrávíme naše vlastní pitné zásoby jako v Česku.
  • Globální oteplování a stoupání hladiny moří tvoří další zdroj napětí a způsobí příliv tzv. "klimatických uprchlíků" do obyvatelných částí světa. Jejich počet lze jen těžko odhadnout, protože dopady oteplování se teprve vyhodnocují, viz série článků e-republiky k tomuto tématu.

Konec světa nenastal, tudíž přibylo odpovědnosti za další generace. V Česku o tom nikdo nechce oficiálně slyšet, protože tady se dělá politika už doslova ze dne na den. Ale podívejte se alespoň na film o sexu a lásce po apokalypse globálního oteplování v roce 2062 podle francouzské sci-fi. Zpravodajský scénář má našlápnuto k podobně chmurné vizi.