Staré heslo říká, že v politice států není přátelství, pouze přechodné zájmy. Ideální příklad poskytuje financování Sarkozyho prezidentské kampaně 2006/7, kterou s velkou pravděpodobností ve velkém podporoval libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Francouzský satirický pořad Guignols o tom několikrát inscenoval vtipné scénky už loni. Ale "gumáci" nemusejí nic dokazovat, jde o pouhé figurky.

Ve Francii nyní proběhl proces s obchodníkem se zbraněmi libanonského původu jménem Ziad Takieddine. Za praní špinavých peněz a úplatky mu hrozí ve Francii až 20 let vězení, ale jeho trestní stíhání a proces byl předán do Libanonu. Oficiálně je vyšetřovaný pro úplatky v obchodu se zbraněmi do Saúdské Arábie v letech 1993 až 1995. Francouzskému soudci nabídl výměnou za nižší sazbu, že mu dá na talíři hlavu Sarkozyho. Přinese prý důkazy o tom, že Kaddáfího osobní sekretář Bašir Saleh předal osobnímu sekretáři Sarkozyho dohromady 50 mil. euro. Transakce prý běžely až do roku 2011. Sarkozyho bývalý tajemník Claude Gueant se ve včerejším tiskovém prohlášení rozhořčil nad neslýchanou pomluvou, což si média vychutnala šťavnatými komentáři. Podle informací francouzského tisku totiž tyto obchody běží už od roku 2004. Tehdy se o nich psalo v souvislosti s údajnými úplatky při dodávkách francouzských zbraní do Pákistánu. Pan Takieddine mezitím zmizel z Francie, protože byl oficiálně předán do Libanonu, odkud prý zmizel do Libye. Svět je malý a zbraně potřebuje každý diktátorský režim, i ten dnešní v Libyi.

Libanonský obchodník šel do sebe a v záchvatu morálního rozhořčení odsoudil Sarkozyho korupční systém v rozhovoru pro deník Figaro. V Hollandově socialistické vládě pravděpodobně není o jeho služby valný zájem, protože už stačil zradit všechny své zaměstnavatele.