Americký terriér (pitbull) byl před 114 lety uznán zdejším kynologickým svazem za samostatné plemeno. A byl právem po desetiletí považován za ideálního hlídacího psa pro děti (nanny dog) a to kvůli své přátelské povaze, věrnosti a emoční stabilitě. Podle zpráv kynologů jsou tito psi považováni za "zvláště málo agresivní vůči lidem". Jak je možné, že v médiích dostal pitbull přesně opačnou nálepku?

Testy ”The American Temperance Testing Society" (ATTS) se konají každý rok pro různá plemena psů. V roce 2011 prošlo těmito testy přes 30.000 psů všech plemen a přes 83 % z nich obstálo. Je zajímavé, že pitbullové byli otestováni jako druhé nejpřítulnější plemeno hned po zlatých retrívrech. Stejně tak je mýtem i jejich síla v čelistech. Odborné studie jasně ukázaly, že síla stisku nezávisí na plemeni, ale na velikosti zvířete (viz zde).

Přehled zpráv ukazuje, že média začala zhruba od roku 1980 líčit pitbulla jako krvelačné zvíře nebezpečné ostatním plemenům. Podle kynologů pro to ovšem nebyl žádný důvod, viz předchozí málem staletá pověst tohoto plemene a exaktní výzkumy. Za tuto negativní image může člověk.

Pitbullové se stali miláčkem nezodpovědných chovatelů psů, kteří je připravují k nelegálním zápasům. Tento typ agresivního pitbullího samce odpovídá za více než 86 % všech incidentů. Studie Journal of Forensic Science navíc ukázala, že majitelé těchto bojových plemen mají mnohem horší kriminální minulost než ostatní chovatelé psů, včetně sociálních poruch a zvýšené míře psychopatie. Zkrátka: jaký pán, takový se stává i jeho čtyřnohý přítel. Tento závěr nezávislých kriminologických studií potvrzují i kynologové a litují pitbully. Toto plemeno prý přitahuje z lidského hlediska ty nejhorší chovatele a majitele psů. Zlá pověst se tomuto plemeni vymstila: pitbull patří k nejtýranějším a současně i k nejvíce zabíjeným psům v USA.