Dvakrát za rok mají svátek všichni milovníci mašinek. Švýcarská Rhätische Bahn rozhicuje v zimě svůj mechanický klenot: parní lokomotivu Xrot d 9213 z roku 1910, který byla nejsilnějším sněhovým pluhem v Evropě. Podívejte se na video natočené redakcí NZZ.


Parní lokomotivy z Berninské trati spojující Chur (Švýcarsko) a Poschiavo (Itálie) už před 100 lety patřily k nejvýkonnějším své třídy. Trať přes průsmyk Bernina (2.253 m) projíždí švýcarskými Alpami: má maximální stoupání 7 procent, 196 mostů, 55 tunelů. Zdejší stoupání v horách zasypávaných lavinami představuje evropský extrém. Proto švýcarská dráha objednala a v roce uvedla do provozu 1910 speciální šestiválcovou parní lokomotivu fungující jako sněhový pluh. Mašina vážící 63 tun byla schopna odklízet i trať zasypanou lavinami a dokonce odvalovala (i když pomalu) kameny a celé kmeny. Je schopna odklízet laviny až do výšky 3metrů. V roce 1920 byla samotná lokomotiva zasypána lavinou při odklízení sněhu na trati. Nápor převrátil stroj a pára o teplotě 300 stupňů explodovala ve strojovně. O život přišlo 8 členů posádky.

Dvakrát za rok vyjíždí tento parní unikát po celodenní přípravě na trať, aby plnil svou původní úlohu: věrně sloužit lidem.