Nezávisle na sobě se demaskovala izraelská lobby ve dvou západních zemích. Snaží se kompromitovat politické odpůrce izraelské okupační politiky špinavými prostředky jako jsou pomluvy a šíření polopravd.

První případ je obzvláště nechutný, protože se týká zesnulého bojovníka za lidská práva Stéphana Hessela, o jehož smrti (95 let) jsme nedávno informovali. Tento protifašistický výsadkář, bojovník poslaný z Anglie do Francie, vězeň v Buchenwaldu, ambasador Francie v OSN po roce 1945, jeden z duchovních autorů Charty lidských práv a zakladatel Hnutí Occupy byl ovšem mnohým vládním Izraelcům trnem v oku pro svou dvacetiletou kampaň za práva na vlast pro vyhnané Palestince.

Francouzské nezávislé weby zvedlo ze židle komuniké, kterým Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF) a některé sionistické weby komentovaly úmrtí Stéphana Hessela. Jeho celoživotní angažmá pro spravedlivý mír na Blízkém východě považují za "slabost rozumu" tohoto "neprávem slavného muže". Podobné výpady na adresu zemřelého zazněly hned druhý den po jeho smrti. Tyto organizace chtějí preventivně zabránit tomu, aby byly Hesselovy ostatky uloženy do Pantheonu. Oficiální média tyto nenávistné výpady nijak zvlášť nekomentovala, protože si nemohou dovolit obvinění z "antisemitismu".

Další obětí pomlouvačné kampaně izraelské lobby se stal britský člen parlamentu za liberální demokraty David Ward. Očerňující kampaň na tohoto PM analyzovala dokonce i nezávislá média v Izraeli, viz tento článek. Židovské organizace v Británii jako Board of Deputies of British Jews a Jewish Leadership Council jej kolektivně nařkly z tzv. "antisemitismu" jen proto, že se veřejně zastal práv Palestinců a odsoudil kolonizační politiku Izraele. Celá pomlouvačná kampaň je v jeho případě o to trapnější, že zrovna tento poslanec patří k zásadním odpůrcům antisemitismu (stejně jako byl Stéphane Hessel) a nejméně dvakrát navštívil i se svou rodinou Osvětim.

Zkrátka, účel v politice často světí i nevybíravé prostředky. Jenže zrovna v případě těchto dvou osobností působí aktivity izraelské politické lobby dosti pochybným dojmem. Tzv. antisemitismus je stejně dobře zneužitelný jako jakékoliv jiné ideologické či náboženské heslo.