Evropská komise se obává útoků na své lidi

Evropská komise se evidentně obává o život svých spolupracovníků v Řecku. V jednom mailu, jehož existence byla skutečně potvrzena komisí, radí svým spolupracovníkům, kteří jsou posíláni do Řecka, aby zatajovali důvod svého pobytu v Řecku. Mail je podepsán písmenem J. Teď se v Bruselu dohadují, komu z komise tato iniciála patří.

V Řecku pracuje finanční dohled, který si účtuje špičkové gáže z peněz daňových poplatníků. Průměrná roční výše platu členů této komise činí 100 000 eur. Tyto jsou vypláceny z peněz na pomoc Řecku, které končí nakonec vesměs v německých a francouzských bankách. O tom, jak to funguje, natočila televize ARTE v režii investigativního žurnalisty Schumanna vynikající dokument nazvaný Staatsgeheimnis Bankenrettung. Trailer filmu je zde.


Škoda, že v České televizi máme to, co tam máme, a obdobného dokumentu se za naše povinné poplatky nedočkáme.

Lidem v Řecku se začínají otevírat oči. Citát z textu bruselského mailu:

"Taxikář, který vás veze do hotelu nebo majitel obchodu na rohu nemusí zrovna vědět, že pracujete pro evropské instituce. Když se vás budou ptát, co děláte, mluvte raději o svém předchozím zaměstnání nebo o práci svého dobrého přítele."


Zaměstnanci EU si mají vymyslet také falešný, naprosto nezajímavý životopis, nezdržovat se v době demonstrací poblíž oken a vyvarovat se jakýchkoliv náznaků a pokusů uklidnit agresívní projevy protestantů. E-mail dále doporučuje nenosit do restaurací a barů žádné dokumenty a držet se vždy pravidla, že i nejmírnější reakce mohou vyvolat u obyvatelstva zcela nečekané reakce a být vykládány chybně.

Zdroj: Deutsche Nachrichten, 5.3.2013

Celkové dluhy EU zemí jsou už 12 000 miliard euro

Německý evropský komisař Günther Oettinger vidí, že Evropská unie je v dluhové pasti. Zvláště za kritickou považuje situaci ve Francii. Země by prý mohla být pro další exsitenci EU "zvláště nebezpečná". Zatímco Martin Schulz, prezident Evropského parlamentu, kritizuje současnou strategii úspor, která pokládá jeden stát za druhým, vyslovuje se komisař pro energetiku Oettinger právě pro zostření tohoto kurzu. Členské státy mají 12 000 milard euro dluhů a s ohledem na narůstající úrokové sazby na trhu se státními dluhopisy nemá podle něho tento kurz úspor žádnou alternativu: "Každý den musíme být tak dobří, aby nám finanční svět dal 10-12 mld eur na refinancování stávajících dluhů denně".A přesvědčuje nás dál, že "finanční trhy jsou neúprosné a musíme udělat vše - a to i v Německu, abychom se z duhové pasti dostali".

Pozn. redakce: Pan komisař zřejmě nemá ani potuchy o fungování světa peněz. Jinak by dobře věděl, že čím víc bude stát šetřit a splácet, tím víc peněz bude chybět v oběhu v ekonomice, protože peníze se tvoří z dluhu. Komik není Beppe Grillo, ale pan komisař Oettinger.

Je Beppe Grillo skutečně rozervaným klaunem? Hrozí odchod Itálie z eurozóny?

Hádky a nervozita kolem italského "klauna", který si říka Beppe Grillo, česky Pepík Cvrček, pokračují. Nejenom, že vyhrál se svým hnutím 5 hvězd volby a chce vrátit do státního rozpočtu 100 miliónu eur, které vyplatí daňoví poplatníci zvoleným politickým stranám, ale ještě si navíc nechce špinit ruce nějakými zákulisními praktikami a machinacemi při sestavování vlády.

Německý kandidát SPD na kancléře Steinbrück označil Grilla za "klauna" a ten mu to vrátil stejnou mincí a nazval ho "spratkem" (Flegel). Za těmito verbálními útoky se skrývá opravdu důležitý konflikt: jde o otázku, zda Itálie zůstane součástí eurozóny, nebo ne. Pokud by Itálie euro opustila, na vtípky nebude čas.

Stejně jako v Bruselu, třesou se i v Berlíně. Mediální spektákl není na místě. V nedávném rozhovoru pro časopis Focus Grillo upozornil Němce, že by měli bít na poplach. Grillo předpovídá kolaps italského politického systému do šesti měsíců. "Pak už nebude na výplatu penzí a platy státních zaměstnanců", říká pro Focus. Itálie pak bude muset vyjednávat o svých dluzích znovu - zejména o části jejich odpuštění jako Řecko, nebo bude muset vystoupit z eurozóny.

Cvrček Bepe má za ušima. Jeho mediální posměšné označování jako "komik" nebo "klaun" ukazuje jenom, jak hloupí jsou novináři. Grillo je především výborný účetní a studoval národní hospodářství.

Zdroj: Neopresse.com