Státním podnikem České lesy v tichosti protekly miliardy soukromým firmám a politickým stranám. NKÚ podnik kontroloval od listopadu 2010 do července 2011. Některé zjištěné nedostatky byly údajně tak závažné, že ani NKÚ nevyloučil trestní oznámení, viz vyjádření kontrolora Jiřího Kalivody. Připomeňme v této kauze tichou činnost NKÚ, které se škvírou dostalo pod krunýř této vytunelované firmy.

Zjištěné nedostatky jsou některé tak závažné, že je analyzujeme a zvažujeme trestněprávní odpovědnost a v případě, že shledáme a budeme mít podezření, podáme trestní oznámení. Zdroj



Lesy ČR závěry kontroly NKÚ odmítly a na Kalivodu kvůli jeho výrokům podaly trestní oznámení. Kontrolor prý mohl spáchat trestné činy pomluvy a zneužití pravomoci veřejného činitele. Nejlepší obrana je útok a pak následné zastrašení státního úředníka, viz náš článek o zpolitizované státní správě.

Jenže v tomto případě už byla do dění zatažena policie a celý případ se dostal na půdu Senátu. Viz Senátní tisk č. 307 ze dne 26. 4. 2012. Na této schůzi se probrala všechna fakta a padla obvinění, přičemž následovala dvě trestní oznámení. Ta podala jednak Kateřina Klasnová (VV) a jednak Petr Šilar (KDU-ČSL). Díky věcným faktům uvedeným v oznámení víme více o celém pozadí tunelu.

1. Jak se tunelovaly Státní lesy

Protikorupční policie se v kauze vyvádění peněz z Lesů ČR zabývá škodou na úrovni 350 milionů korun. Jak uvedl její mluvčí Jaroslav Ibehej, prověřuje se podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti. Vyšetřování se týká údajně nadhodnocených tendrů na dodavatele IT služeb v hodnotě až 1,6 miliardy korun od roku 2008. Zakázku na dodávku komunikačních systémů za více než 600 milionů získaly společnosti Dynn a Time Import, které sídlí na stejné adrese a spojuje je jméno podnikatele Jiřího Harta. Právě v sídle obou firem i v Hartově vile v pondělí zasahoval policejní tým. Hart, který sedí v dozorčí radě firmy Dynn, už v pondělí oznámil, že zásah policie vítá, protože pomůže problematické zakázky objasnit.

Vyšetřování se má týkat IT zakázek. V souvislosti s nimi mělo na švýcarských kontech skončit 340 milionů korun. IT zakázky lesnického gigantu získávaly v posledních letech soustavně dvě stejné firmy - Dynn a Time Import. V letech 2009 až 2012 tyto kontrakty dosáhly objemu 1,136 miliardy korun. Ze Švýcarska pak peníze putovaly zpět do ČR na účty, k nimž mají dispoziční právo lobbista Jiří Hart a podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi. Zhruba 240 milionů korun bylo poté postupně vybráno v hotovosti. Tím mohlo dojít k trestnímu činu nadhodnocení zakázek a vyvádění finančních prostředků z podniku.

V trestním oznámení Petra Šilara figurují i další skutečnosti, které se týkají podivného insolvenčního řízení s firmou CE WOOD. Lesy ČR uzavřely v roce 2009 s akciovou společností CE WOOD (CEW) dohodu, na základě které vzaly zpět svůj insolvenční návrh. Po zastavení insolvenčního řízení pak mělo být pro zajištění pohledávky Lesů ČR zřízeno zástavní právo k nemovitostem ve vlastnictví akciové společnosti Javořice, ovládané právě CEW. Předmětem dohody byl podle něj také závazek Lesů ČR nepodat po dobu jednoho roku od uzavření dohody s CEW insolvenční návrh vůči této společnosti ani se nepřipojit k jinému insolvenčnímu návrhu. Tento závazek podle senátora vypršel na sklonku července roku 2010, avšak Lesy ČR podaly nový návrh až v prosinci téhož roku, a to přesto, že podle Šilara měly po celou dobu vůči CEW pohledávky převyšující přibližně 150 milionů korun a současně bylo zřejmé, že společnost CEW je v úpadku.

Dalším bodem Šilarova trestního oznámení je výběrové řízení, které Lesy ČR vypsaly na provádění lesnických prací od roku 2012 a při kterém bylo využito jednacího řízení bez uveřejnění. Lesy ČR ve třiadvaceti případech zadávací řízení z nejasného důvodu zrušily a na zrušené zakázky obratem vyhlásily jednací řízení bez uveřejnění. Podle senátora Šilara šlo o porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Vzniklou škodu jeho trestní oznámení odhaduje na 200 milionů korun.

Zřízení výpočetního centra vedeného starou známou firmou DYNN představovalo zakázku o ceně neuvěřitelných 630 milionů korun. A jak jinak, byla zadána bez výběrového řízení. Tím byl jednoznačně porušen zákon o veřejných zakázkách. Toto centrum je navíc podle informací senátora Šilara nyní provozováno opět firmou DYNN při měsíční fakturaci sedmi miliónů korun. Tak se vydělávají peníze na státním podniku.

2. Po průšvihu nastaly politické hrátky

Po vpádu policie a zahájeném vyšetřování nastal ve firmě poplach. Zde se v klidu kradlo pro soukromníky, firmy a partaje po celá léta a nikomu to nevadilo. Nyní, po kontrolách NKÚ a vyšetřování policie, je třeba vzniklý průval hráze rychle zadržet. Bůh ví, co by ještě policisté mohli vyšetřit. Jenže kdo z věrných si na sebe vezme tuto sebevražednou misi?

Ministr Bendl začal váhat a prohlásil, že na jmenování nového ředitele si počká až na vyjádření od samotného premiéra. Už z toho je vidět, že situace je skutečně vážná. Navíc poslankyně Klasnová (VV) začala kolem jmenování dělat opravdu husto. Obratem ruky zařízla jmenování Michala Gaubeho, dosavadního ekonomického ředitele. Ten byl ekonomickým ředitelem LČR již za vedení Svatopluka Sýkory, který na začátku listopadu rezignoval na svou funkci. Klasnová prohlašuje následující.

Gaube by znamenal pokračování praktik zavedených Sýkorou. Jeho instalaci do čela státního podniku bych chápala jako oficiální potvrzení, že má vláda přímý zájem na dalším tunelování Lesů ČR. Zdroj


Tato dáma se ve věci Lesů ČR opravdu snaží. Vypadá to, že chce některé papaláše skutečně odstřihnout od koryta. Pokud prý bude ve výběrové komisi sedět šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, budou VV chtít, aby se výběrové řízení zrušilo a vypsalo nové. Klasnová k tomu podotýká:

Nová jména jako je Jiří Červenka, poradce exředitele Lesů Sýkory a exministra vnitra Langra s vazbami na Janu Nagyovou, či jména exmanažerů zkrachovalého CE Wood, či další jména z dílny TOP 09, o nichž se hovoří v médiích a politických kuloárech, představují pro stát podobná rizika jako Gaube sám. (...) Podezřele pomalý tendr a oddalování jmenování nového ředitele vytvořilo pověřenému šéfovi Lesů ČR Gaubemu pouze prostor pro zametání stop po Sýkorově managementu, do něhož patřil, a pro dosazování lidí svázaných s negativním děním kolem Lesů ČR do klíčových pozic státního podniku. Gaube i Indra by měli z Lesů urychleně odejít, tendr by měl být ideálně zrušen a vypsán nový, transparentní. Zdroj


Jak jsme již psali, zkrachovalý CE Wood dluží Lesům ČR přes 206 milionů korun. Jenže kvůli účelovým sporům CE Wood s Lesy ČR byla s Českou republikou zahájena arbitráž za téměř pět miliard. A je jen logické, že pro CE Wood pracovala právní kancelář Jansta & Kostka, která se za mnohá léta vesele přiživovala na předražených právních zakázkách Lesů ČR a také zcela pochopitelně zajišťovala i výběrová řízení Lesů ČR. A připomeňme osud jednoho ze žhavých kandidátů na post ředitele ČR, Daniela Szoráda, který pro Lesy ČR koupil velkopilu ve Ptení u Prostějova za pětinásobek tržní ceny, tedy za jednu miliardu.

Výsledek poslaneckých intervencí a trestních oznámení se skutečně dostavil. Ministr Bendl (ODS), muž s celkem hroší kůží, byl nucen zrušit bez vysvětlení výběrové řízení na ředitele státního podniku LČR (13.3.). Bude obětním beránkem současný náměstek Gaube?

3. Jak se tuneluje státní majetek?

V podstatě stejným způsobem jako Pražský dopravní podnik, viz náš rozhovor s pracovníkem Transparency International Stanislavem Beránkem (Jak bílé límečky rozkrádají stát). Zavedené a úspěšné postupy není třeba měnit. Dejme to bodů:

  • Vezmete státní podnik nebo ministerstvo jako partajní kořist, kterou vám nabídli voliči v posledních volbách.
  • Okamžitě jmenujete nové vedení z lidí, jejichž cit pro trestní odpovědnost je silně snížen, či spíše dosahuje požadovaného minima.
  • Tito výtečníci si okamžitě zajistí služby potřebné právní kanceláře, která zajistí vyvádění majetku do daňových rájů přes nastrčené anonymní firmy.
  • Nyní můžete začít krást ve velkém: předražené zakázky a služby, prodej lesních prací a dřeva nastojato kamarádům, utrácení peněz na nesmysly a hlavně podpisy nevýhodných smluv, které stát v budoucnu budou stát i mezinárodní arbitráž.
  • Přitom si zřídíte anonymní firmy s akciemi na majitele a sami se sebou podepíšete smlouvy na různé druhy prací, počítačových služeb, marketingu, reklamy, účetnictví a podobně.
  • Až toto letadlo krachne (což se stává zřídka, je to jištěné partajně), pak zmizíte s ukřivděným výkřikem a dále skromně žijete se zahájených arbitráží proti České republice.
  • Média na vás rychle zapomenou a po ničem nepůjdou, protože to nikdy v životě nedělala. A pokud budou velké problémy? Od toho je a byla přece Klausova amnestie.


Vývoj v kauze Státních lesů ČR budeme dále sledovat.