V Sýrii se schyluje ke zlomu, protože boje se dramaticky přiostřily. Stále více do nich zasahují cizí státy. Povstalci nevyhrávají, alespoň nikoliv bez cizí pomoci. Syřané z měst je nenávidí, viz náš minulý článek. Na územích dobytých, okupovaných či kontrolovaných povstalci se množí atentáty, dochází k cíleným vraždám. Džihádisté zde otevřeně zavádějí šaríju jako kmenový zákon. Navíc zavraždili oblíbeného a umírněného klerika Omajádské mešity v Damašku, který byl Assadovým spojencem. Vzhledem k tomu, že za Assada byla Sýrie jedinou zemí Blízkého východu s plnou náboženskou svobodou a navíc sekularizovaná, pak působí podpora podobných praktik Západem velmi podivně.

Povstalecká fronta utrpěla několik nezdarů. Za prvé, při bombovém útoku na auto byl zraněn Riad Al Asaad, jeden z vůdčích generálů Syrské povstalecké armády. Za druhé, po necelých čtyřech měsících rezignoval politické vůdce povstalecké koalice Moaz al-Khatib. Oficiální důvod je malá podpora západních zemí, neoficiálně se mluví o rozpadu politické fronty, protože s džihadisty není domluva. Za třetí, USA se v této prekérní situaci rozhodly, že klasickou CIA cestou začnou vyzbrojovat zdejší "bojovníky za svobodu" hlava nehlava. Toto absurdní rozhodnutí je o to podivnější, že se právě stěhují z Afghánistánu, kde podobným způsobem prohráli válku. Američané prozatím pokoutně dodali skrze nastrčené prostředníky do Sýrie kolem 3500 tun vojenského materiálu a hodlají zásilky stupňovat. Zdejší povstalci pochopili, že zbraně jsou kšeft jako každý jiný výrobek. Proto papírově zmnožili jednotky a frakce, fasují americké a saúdské zbraně a vesele je prodávají na černém trhu. Trh se zbraněmi tvoří společně s únosy za výkupné stálý zdroj jejich příjmů. Jak bude vypadat Blízký východ po takové "pomoci", to posuďte sami.

Další iniciativa USA již není tak úspěšná. Po prohrané válce v Iráku se tam rozjel nový ministr zahraničí John Kerry v dosti nevděčné roli. Šíité v Iráku zcela pochopitelně pomáhají sousednímu Iránu v boji proti "terorismu", tentokrát ovšem sunnitskému, který podporuje USA. Irák toleruje lety se zbraněmi pro Assada, které směřují jednak z Iránu a jednak z jeho vlastního území. Američané pochopitelně dělají totéž, ale pro sunnitské džihadisty a svobodnou soutěž ve vyzbrojování nemají rádi.

Šíité společně s Hizballáhem začínají postupně překreslovat mapu Blízkého východu, k velké nelibosti USA a Izraele. Navíc se stále více ukazuje, že Západem vyvolení džihadisté z "osvobozené" Libye představují v Sýrii časovanou bombu, protože nikdo neví, zda se jim podařilo či nepodařilo ukořistit Kaddáfího chemické zbraně. Pokud je mají, což se zatím nepotvrdilo, pak na Blízkém východě začne genocida civilního obyvatelstva. Pro zájemce přidáváme šíitský mobilizační rap náboženského charakteru. Pojednává o mystickém šíitském vůdci Alím, který se jednou vrátí jako mesiáš.