Konec důvěry v bankovní systém

Pokud by si všichni lidé v eurozóně chtěli vybrat své peníze, které uložili v dobré víře na své účty u bank, nebylo by to možné. Na níže uvedeném grafu je uveden v prvním sloupci objem hotovosti, která obíhá aktuálně v eurozóně - činí pouhých 0,863 bilionu eur, zatímco třetí sloupec vyjadřuje vklady firem a občanů na bankovních účtech - ty představují 8,323 bilionu eur.




Jak víme a jak nás poučil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble, peníze, které ukládáme na účet u banky, přestávají být našimi penězi. Tímto způsobem poskytujeme bance úvěr a naše peníze, nyní ovšem zvané "vklady", se stávají závazkem banky vůči nám a přestávají být naším majetkem.

"Vklady jsou háklivá věc a proto je potřeba jednat vždy přes víkend", tolik W.Schäuble.


Po Kypru je to jasné: 100 eur v hotovosti má jinou hodnotu než 100 eur na účtě. I když vklady do 100 000 eur zkonfiskovány nebyly, vybrat si je dnes není prakticky možné. Převést sousedovi z vašeho účtu na jeho u banky elektronicky 10 000 eur však problém není. Jde "jen" o elektronické peníze.

Zde se ukazuje Achillova pata dnešního bankovního frakčního systému povinných "minimálních rezerv". Ty jsou opravdu minimální, u Evropské centrální banky činí pouhé 1 %. Tímto způsobem je možné, že když klient uloží u banky 100 eur, jde 1 euro na povinné rezervy, je možné nakonec poskytnout vzájemně propojenými bankami úvěry až do výše 10 000 eur. Jsou to peníze, které existují ovšem pouze v elektronické podobě.

Český bankéř vás ovšem utne, že všechny úvěry u nás jsou kryty depozity, tedy vklady. To je pravda a souvisí to s tím, že je problém dnes úvěry, zejména zdravé podnikatelské, vůbec umístit.

Ovšem toto tvrzení potvrzuje pouze lichvářský charakter bankovního systému. Dluh banky k nám je využíván jako prostředek jejího obohacování. Angažovaní právníci v Německu se nyní pokoušejí soudně dokázat, že tento systém není legální a že je v rozporu s ústavním právem. V momentě založení bankovní unie ovšem budou moci zahraniční majitelé našich bank na naše vklady také sáhnout, a toho si je Česká národní banka velmi dobře vědoma.

Vraťme se však na Kypr. Z výše uvedených důvodů si není možno vybrat ze svého konta v bance víc než 300 eur denně. Jakmile ale začnou v eurozóně lidé vybírat peníze ze svého účtu, což se děje nyní v Itálii i Španělsku, bude nutné zavést kontroly pohybu kapitálu. S tím pochopitelně bude nutné zavést i kontroly na hranicích.

A kdyby se Evropská centrální banka rozhodla natisknout nové bankovky v objemu, odpovídajícímu vkladům? Pak by to vedlo k hyperinflaci a zhroucení celého eurosystému.

Zdroj: Deutsche Wirtschaftsnachrichten.de, 2.4.2013

ZDF přispívá opravdu ke zvýšení finanční gramotnosti - dobrý příklad pro Českou televizi

ZDF natočila zajímavý dokument o tom, jak přicházejí němečtí občané díky finančním poradcům - expertům - ročně o 40 miliard eur. Název půlhodinové reportáže Waffenschmidtové pod názvem Beraten und verkauft: Wie Banken ihre Kunden schröpfen (Poradit a prodat: Jak banky pouští svám zákazníkům žilou).


Cílová skupina jsou zejména starší lidé. Poradci, kteří se během 14denního školení stávají finančními experty a poradci, viz příklad přeškoleného prodejce aut - mají pro tuto sociální skupinu hezké pojmenování A plus D. Alt und duff (staří a páchnoucí). 3000 finančních poradců žije z provizí a etickými imperativy si hlavu neláme. Důchodkyně vdova Marie Löwová, která přišla o dům, jenž postavil její manžel architekt před 40 lety, byl už dávno splacen, a přesto finanční poradkyně všemi triky vlákala tuto paní do pasti, ze které již nebylo úniku. "Nevěřím nikomu z bank", říká Löwová. "A v životě jsem nezažila větší katastrofu".

Špatné zákony, přijaté díky podplaceným politikům, umožňují vznik asymetrie v neprospěch většiny. Je obtížné i pro relativně vzdělaného člověka nesednout na lep a většina lidí nemá šanci proniknout spletitou džunglí finančních chobotnic, vytrénovaných v psychologickém nátlaku a strategii, jak z člověka vymámit podpis, kterého bude brzy litovat.

Můžeme být jenom rádi, že se v Čechách ozvali i někteří ekonomové hlavního proudu, kteří se postavili velmi kriticky proti nalinkované penzijní reformě. Protože po konfiskaci vkladů obyvatel slabších zemí Evropy, přijdou na řadu soukromé penzijní fondy a státní fondy jakbysmet.

Dělat si iluze, že finanční poradenství v Čechách je na vyšší, poctivější úrovni, než v Německu, by mohl akorát blázen. Natočení reportáže je však krokem k posílení demokracie a otevření očí lidem. Kéž by se česká televize přiučila od ZDF.

Zdroj: ZDF a krisenfrei.de 2.4.2013

Je dobré mít dobré kontakty mezi politiky - ty kyperské umožnily včasné převody do zahraničí

Existuje seznam 136 firem a osob, kterým se podařilo vyvést značné objemy kapitálu z Kypru ještě před rozhodnutím o vyvlastnění majetku nad 100 000 eur ve prospěch bank. Jsou mezi nimi rejdaři, energetické firmy a renomované advokátní kanceláře, uvádí Spiegel online.

Na úniku kapitálu se podílely dokonce i státní firmy a co více, podezření padá i na současného kyperského prezidenta Nikose Anastasiadese a jeho rodinu. Deník "Charavaghi" předhazuje prezidentovi, že krátce před rozhodnutím o nuceném vyvlastnění, zachránil svůj majetek převodem do zahraničí. Všechny tyto převody byly realizovány ještě před 15. březnem, kdy se konala vrcholná schůzka představitelů zemí eurozóny.

Zdroj: Focus.de, 2.4.2013