Tento nenápadný tweet o 200 znacích poslaný z hacknutého mailu zpravodajské agentury AP způsobil na burze výpadek o 143 bodů a způsobil škodu kolem 200 miliard dolarů. Protože však jde o virtuální peníze, vlastně se nestalo vůbec nic.



Ve tweetu stojí, že v Bílém domě byl spáchán atentát a Obama je raněn. Burza už dávno funguje v krátkodobých intervalech bez lidí. Burzovní programy jsou nastavené tak, že prohledávají hlavní webové servery na slova jako "katastrofa", "výbuch", "atentát" a podobně. Pokud je najdou, automaticky spustí určité prodeje nebo směny. Pak teprve vzhlédnou penězoměnci od svých hamburgerů a jdou se podívat, co se vlastně děje. Dřív to ani nejde, protože program jsou nastavené tak, aby jednaly v desetinách sekundy. Takto vypadal výpadek burzy po úspěšné desinformaci.



V tomto případě šlo o hack kupiny zvané "Syrian electronic army", která podporuje Asadův režim a zásadně protestuje proti způsobu, jímž je válka v Sýrii podívána v západních médiích. Hacknout účet na americkém Twitteru je celkem hračka, účty uživatelů se už prodávaly několikrát. V tomto případě se útok povedl. Mluvila o něm všechna média a ohromil hlavní baštu neoliberalismu.