V historii židovsko-palestinské války hrály palestinské děti dramatickou roli. Házení kamenů se stalo znamením první intifády (1987-1993), když osmileté děti zasypaly kamením okupační izraelskou armádu. Ta na dětské házení často odpovídala ostrou střelbou. Mezi 1000 zastřelenými Palestinci bylo dohromady 200 dětí.

Známý fejetonista a spisovatel Amira Hass napsal 3. dubna článek do novin Haaretz pod názvem The inner syntax of Palestinian stone-throwing, který rozpoutal politickou a mediální bouři. Citujme hlavní argument:

Házení kamenů je nezadatelné právo každého, kde je podroben cizí nadvládě. (...) Házení kamenů je jak konkrétní akce, tak i metafora odporu.


Autorovi hrozil paragraf podobný našemu politickému a již zrušenému paragrafu za pobuřování. Hass však ví, o čem mluví, protože na palestinských okupovaných územích žije s Palestinci už 20 let.

Dále připomeňme dokumentární film Pět rozbitých kamer, jehož story najdete kliknutím na odkaz. Palestinský zemědělec Imád si pořídil kameru, když se mu narodil čtvrtý syn v roce 2005. V roce 2009 se k němu přidal izraelský režisér Guy Davidi. Pět kamer bylo zničeno kulkami izraelské armády či židovskými osadníky, autor byl zatčen a později vážně zraněn. Film ukazuje postupnou okupaci půdy a palestinského území.

Palestinské děti-odbojáři se navíc staly předmětem mezinárodního skandálu, který vzbudila poslední zpráva UNICEF. Ta kritizovala nezákonné podmínky detence nezletilých Palestinců, včetně kritiky různých forem násilí a nátlaku, jemuž jsou ve vězení vystaveni. Přesto si sami izraelští aktivisté všimli, jak selektivně vypadlo slovo "násilí" a "teror" v souvislosti s činy Izraele, zatímco v jiných případech jsou ve zprávě podobné činy zcela jasně takto označeny.

I tak zpráva UNICEF uvedla, že "zlé zacházení s palestinskými dětmi v izraelských vojenských detenčních zařízeních je hojně rozšířené, systematické a dané institucionálně". Nijak neudivuje svědectví novinářů, kteří referovali o snahách UNICEF změnit tento report a vyhnout se jakékoliv publicitě při jeho zveřejnění. Minimálně v českém tisku se to podařilo na jedničku.

Pokud vás zajímá, jak probíhá nezákonné zatýkání palestinských dětí, podívejte se na toto video.


Izraelská propaganda už pomalu ztrácí dech, zejména poté, když reportáže o týrání dětí zveřejnily velké TV kanály, včetně svědectví dětí. Během posledních 11 let bylo takto zadrženo a uvězněno kolem 7.500 dětských obětí. Známá palestinská fotografka Samar Hazboun uspořádala výstavu svědectví dětí kolem osmi let zadržených v izraelských vězeních.