Nedávno jsme psali (15.04.2013), že Írán dokončuje poslední úsek 1870 km dlouhého plynovodu v hodnotě 7,5 miliard dolarů, který spojí Pákistán s Íránem a bude končit 100 km před hranicemi Indie. Plynovod bude v provozu od roku 2014.

Tento týden se sejdou ministři energetiky Íránu a Indie, aby prodiskutovali tzv. „Plynovod míru“. Po jeho dokončení by měl Írán zásobovat ropou Pákistán a Indii. Íránská oficiální místa potvrdila, že při výstavbě plynovodu už bylo dosaženo pokroku. Po dokončení trasy dlouhé 2700 kilometrů bude vyřešeno zásobování Pákistánu a Indie zemním plynem z nejbohatšího naleziště na světě. Zejména narůstající indická poptávka po plynu je pro Irán klíčovou záležitostí.

Pákistánský deník The Nation vyjádřil obavy, že Pákistán bude kvůli plynovodu ohrožen sankcemi ze strany USA a OSN. Největším problémem v současné době je přítomnost amerických bezpilotních dronů ve vzdušném prostoru Pákistánu, což považuje Pákistán za kontraproduktivní, ilegální a narušující suverenitu země.