Nová italská vláda děsí Němce. Spoléhají totiž na to, že zemi, jako je Itálie, nemůže Brusel nechat padnout. Premiér Enrico Letta již dal na vědomí, že je konec s úspornými opatřeními. Konec konců nová ministryně Emma Bonino je bývalou eurokomisařkou a v bruselských politických salónech se umí pohybovat. Byla členkou komise Jacquese Santera, která musela odstoupit kvůli prokázání korupce.

Berlusconi se dohodl s Lettou asi následovně. Vy mi zajistíte doživotní imunitu a funkci senátora do smrti, já podpořím vaši reformu zdravotnictví. Aby to nevypadalo tak hloupě, dostane funkci doživotního senátora i Romano Prodi. Přitom socialisté si dali do svého programu jako hlavní bod boj proti korupci!

Hnutí 5 hvězd Beppe Grilleho bylo vyloučeno z jakékoliv, byť jenom kontrolní funkce. Aspoň na to by mělo nárok ve fungující demokracii.

Malá strana bývalého, nikým nezvoleného premiéra Maria Montiho, je zastoupena ministrem obrany Mariem Maurem, který už dohlédne na to, aby se italské zbrojařské firmy dostaly ke státním penězům.

Koaliční strany, které jinak nemají programově nic společného, se shodly pouze v jednom bodě. Chtějí stát bránit proti německému diktátu úspor. Proto budou podporovat francouzské požadavky, pokud jde o prosazení společného ručení za dluhy všech evropských států ve formě eurobondů. Němce čekají horké chvíle. Propast mezi zeměmi jižní eurozóny a severem, zejména Německem, se bude dál prohlubovat.

„Tato vláda přinese zemi katastrofu, a na vině je ‘ten jediný možný politický model’, nikoliv tvrdohlavost Hnutí 5hvězd, které bude jedinou politickou opozicí v zemi“, napsal ve svém sloupku Polední střílení před palácem známý novinář Chigi Paolo Becchi.

Zdroj: Beppe Grillo Blog, Corriere della Sera, www.cadoinpiedi, DWN.de