Duben 29, 2013

Washington Post a Fox News zjišťují, že Američané dokonce i těsně po bostonských teroristických útocích jsou více podezíraví vůči vládní tyranii než vůči teroristům.

Nezávislá americká zpravodajská síť WND dnes hlásí:

Podle dvou čerstvých průzkumů veřejného mínění mají občané Spojených států poprvé od teroristických útoků z 11. září větší strach z toho, že vláda bude porušovat ústavní svobody, než z toho, že selže v ochraně bezpečnosti občanů.

Tyto průzkumy, přestože proběhly těsně po útocích na Bostonský maraton z 15. dubna, při nichž byli dva islamističtí radikálové obviněni z odpálení výbušnin, které připravily o život 3 lidi a dalších 280 zranily, naznačují, že Američané váhají zbavit se jakýchkoli dalších svobod výměnou za rostoucí „bezpečnost”.

Zpravodajský kanál Fox News provedl den po těchto bombových útocích průzkum na náhodném vzorku 619 registrovaných voličů, při němž navzdory této tragické události dotazovaní reagovali velmi rozdílně než v průzkumech těsně po 11. září.

Poprvé května 2001, kdy dostali podobný dotaz, odpovědělo více Američanů ne na otázku: „Byl byste ochoten vzdát se některých ze svých osobních svobod v zájmu snížení hrozby terorismu?”

16. dubna 2013 takto odpovědělo 45 % dotazovaných v porovnání se 43 %, které odpověděly ano.

V květnu 2001, před 11. zářím byla podobná rovnováha, 40 % odpovědělo ne a 33 % odpovědělo ano.

Po teroristických útocích z 11. září se však čísla dramaticky otočila, 71 % souhlasilo s obětováním osobní svobody v zájmu snížení hrozby terorismu.
Následné průzkumy s tou samou otázkou v letech 2002, 2005 a 2006 zjistily, ochota Američanů vzdát se svobody výměnou za bezpečnost. Jejich počet však klesal z 71 % těsně po 11. září až k pouhým 54 % v květnu 2006.

Nyní to vypadá, že proslulý citát často připisovaný Benjaminu Franklinovi - „Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost“ - má na Američany větší vliv než kdy v posledním dvanáctiletí.

Podobný průzkum pro Washington Post na vzorku 588 osob, který proběhl 17. - 18. dubna, také odhalil změnu v postoji.

„Co vás více trápí,” ptal se Washington Post, „to, že vláda není dostatečně důsledná ve vyšetřování terorismu kvůli obavám o ústavní práva, nebo to, že zajde příliš daleko při překračování ústavních práv v zájmu vyšetřování terorismu?”

Tento výzkum zjistl, že 48 % respondentů má obavy, že vláda zajde příliš daleko ve srovnání s 41 %, kteří měli obavy, že nebude dostatečně důsledná.
A podobně jako u průzkumu pro Fox News, zjistil WP, že jde o čerstvý vývoj, když v lednu 2006 se pouze 44 % obávalo přílišné aktivity vlády v lednu 2006 a pouze 27 % se obávalo téhož v lednu 2010.


Výzkum Fox News zjistil, že těsná většina Demokratů (51 %) by se vzdala další svobody, aby snížila hrozbu teroru, zatímco u Republikánů by to bylo pouze 47 % a u nezávislých pouhých 29 % z oslovených.

Není to tak úplně překvapivé.

V únoru jsme k tomu poznamenali:

„Konzervativní” zadavatelé průzkumů veřejného mínění po celá léta říkali, že Američané jsou na svoji vládu rozzuřeni:

  • Rasmussen v roce 2010 poznamenal, že pouze malá skupina lidí v Americe si myslí, že vláda má souhlas ovládaných a že v zemi vznikají „předrevoluční” nálady
  • Gallup v roce 2011 zjistil, že v době kolonií mělo rádo krále Jiřího větší procento Američanů, než kolik jich v současnosti nakloněno americkému Kongresu.
  • Gallup minulý rok poznamenal, že důvěra v téměř všechny instituce klesá


Liberálové by mohli být v pokušení myslet si, že je to tendenční pohled. Nestranické a liberální agentury však říkají to samé:

  • Průzkum NBC News/Wall Street Journal z roku 2011 zjistil, že 76 % Američanů věří, že současné finanční a politické struktury USA preferují bohaté před zbytkem země
  • Washington Post v roce 2011 informoval, že Kongres je méně oblíbený než komunismus, BP v průběhu havárie v Mexickém zálivu nebo Nixon během Watergate
  • Průzkum Public Policy k tomu minulý měsíc dodal, že Kongres je ještě méně oblíbený než švábi, vši, vrtání zubů, kolonoskopie, dopravní zácpy, prodejci ojetých vozů a Čingischán
  • A minulý týden liberální Pew Charitable Trusts poznamenali, že většina veřejnosti poprvé říká, že federální vláda ohrožuje jejich osobní práva a svobody:
  • Poslední celostátní průzkum od Pew Research Center pro People & the Press z 9. - 13. ledna u 1 502 osobách zjistil, že 53 % z nich si myslí, že federální vláda ohrožuje jeho vlastní osobní práva a svobody, zatímco 43 % nesouhlasilo.
  • Ještě v březnu 2010 byly názory na to, zda vláda znamená hrozbu osobním svobodám – 47 % řeklo ano, 50 % nesouhlasilo. V průzkumech uskutečněných v letech 1995 až 2003 většina respondentů odmítla myšlenku, že vláda ohrožuje práva a svobody občanů.


Tento průzkum zjistil všeobecnou nedůvěru ve vládu. Asi čtvrtina Američanů (26 %) věří tomu, že vláda ve Washingtonu dělá správné věci vždy anebo po většinu času; 73 % říká, že věří vládě jenom občas nebo jí nevěří nikdy.


Většina přívrženců všech stran a demografických skupin vyjádřila jen malou nebo žádnou důvěru ve vládu.

Je zřejmé, že v současnosti mají větší důvěru ve vládu Demokraté než Republikáni. Například:

Studie Pew Research Center z roku 2010 o postojích voličů k vládě zjistila, že od 50. let vyjadřuje strana, která ovládá Bílý Dům více důvěry ve vládu než ta, která je takzvaně „mimo”.


Vzhledem k rostoucímu procentů Demokratů, kteří věří, že vláda je hrozba pro jejich svobodu, se však mohou začít dít opravdu zajímavé věci...

Zdroj: Global Research

Překlad: Stan