Dění v německé pirátské straně sledujeme průběžně, protože jejich model přímé demokracie patří k těm nejzajímavějším projektům současnosti. Podívejte se na naše loňské tematické číslo věnované právě přímé demokracii (2012-42). Další článek byl věnovaný nelehké tvorbě politického programu (zde).

Strana rozjela přípravu na své první volby do německého spolkového parlamentu a právě dnes zasedá v Neumarktu. Přímé on-line vysílání ze sjezdu si můžete pustit zde. Jaké hlavní úlohy má sjezd řešit?

  • Volby vedení. Dva členové předsednictva předčasně odstoupili, musí se za ně dovolit náhrada. Navíc je třeba obsadit post pokladníka strany.
  • Pokračuje debata o ideologii strany, která začala před rokem na sjezdu v Bochumu, viz náš článek. Klíčem je obrana občanských a demokratických svobod, které ovšem musí doplnit i ekonomický a sociální program.
  • Zajímavá je debata o tom, kolikrát a jak se scházet. Mnoha členům se zdá, že dva sjezdy do roku jsou málo v situaci, kdy je třeba formulovat základní linii strany pro budoucí léta.


Za 4 měsíce čekají strany volby do Bundestagu. Piráti se chystají na historický průlom, tj. zdolání 5% překážky potřebné pro vstup do parlamentu.