Česká pirátská strana spokojeně žije v politické infantilitě a v občanském limbu. Viz analýza Velké datové loupeže na e-republice, která českým pirátům nestála ani za práci, ani za propagandistické využití. To první lze pochopit vzhledem k české lenosti, to druhé je již vysvědčením strany. Uvidíme, jak se jí bude dařit v nadcházejícím volebním roce, do něhož chtějí vstoupit se samostatnou kandidátkou do sněmovních i evropských voleb.

Zato jejich němečtí sousedí se mají čile k světu: politicky, ideově i partajně. Referovali jsme o probíhajícím sjezdu v Neumarktu, který určil ideologii a volební strategii pro nadcházející volby do Bundestagu, kam chce Piratenpartei poprvé vstoupit. Už jsme psali, že dění v německé Pirátské straně sledujeme průběžně. Jejich model přímé demokracie patří k těm nejzajímavějším projektům současnosti, viz kompletní jednání ze sjezdu veřejně vysílané on-line, do něhož se mohli přímo zapojovat i vnější aktivisté. Podívejte se na naše loňské tematické číslo věnované právě přímé demokracii (2012-42). Další článek byl věnovaný nelehké tvorbě politického programu (zde). Čím byl zajímavý poslední sjezd z tohoto víkendu?

Piratenpartei má novou šéfku. Ze zhruba 1000 delegátů jich 81,7 % zvolilo za novou předsedkyni svou aktivistku jménem Katharina Nocun. Narodila se v roce 1986 v Polsku v rodině ajťáků, kteří přišli do Německa. Je redaktorkou webových on-line novin, studuje zcela pochopitelně informatiku. Poslední sjezd v Neumarktu dirigovala s nepopiratelným šarmem. Voliče jistě získalo její prohlášení:

Zasloužili jsme si, aby naše témata konečně prorazila, protože byla léta zadupána do země.


Nová předsedkyně má 26 let a dosud neudělala žádné zkušenosti ve velké politice, což jí v jejím věku nelze mít za zlé. Kateřina Nocunová bude kandidovat jako číslo dvě na spolkové kandidátce pirátů v Dolním Sasku (Niedersachsen). Být mladý a mít ideje je ovšem velká výhoda proti německým politickým dinosaurům. Ti po posledních aférách v Bavorsku (CSU) začínají jednoznačně ztrácet dech i sympatie veřejnosti. U Pirátů to ukázal politický pád jejich vůdce Johannese Ponadera, který se začal příliš brzo paktovat s politickými dinosaury země a moc mu stoupla do hlavy. Na sjezdu byl v tíživé izolaci (viz TV) a byl nemilosrdně odstřelen.

Piráti na sjezdu v Neumarktu udělali krok dopředu v mnoha ideologických tématech, které se budou dále vyjasňovat. Shrňme pozitiva sjezdu:

  • Sjezd v přímém přenosu ukázal výhody přímé demokracie
  • Piráti mají vůli zlomit současnou klientelistickou politiku a obrodit společnost
  • Jejich členové jsou mladí a mimo zavedené politické vazby, proto nebude tak snadné je hned zkorumpovat
  • Preventivně odstraňují ze svého mocenského středu lidi jako Bursík a Liška u našich zelených, kteří by kompromitovali jejich novou politiku
  • Mají v německých Zelených zkušeného mentora, takže nemusí ve velké politice dělat nějaké velké chyby


Další důležitý kandidát za Bavorsko Bruno Gert Kramm varoval své novopečené partajníky, aby nepodlehli atmosféře nedůvěry v nové politické vedení a nestali se anarchickými nedospěláky. Jako by mluvil z duše českým Pirátům. Vstup do Bundestagu by byl pro Piráty znamením politické maturity. Ve spolkovém parlamentu již zabydlení zelení by dostali v mnoha bodech vítaného spojence navíc.