Prvního červen nebyl pouze Mezinárodní den dětí, ale také den akcí za svobodu pro armádního aktivitu Bradleyho Manninga. Soud začíná 3. června v pondělí. Hlavní stránku věnovanou na podporu akcí za tohoto statečného občana, vlastence a vězně svědomí najdete zde. Na obrázku vidíte demonstraci bývalých válečných veteránů na jeho podporu.



Veteráni nejen demonstrovali, ale také sebrali na obhajobu Manninga dohromady 350.000 dolarů. To je americký způsob účinné pomoci. Na fond zvaný The Bradley Manning Defense Fund již přispělo celkem 17.559 osob celkovou částkou 1.106.401 dolarů a na fond jeho přímé právní obrany (Bradley's legal trust) celkem 56.428 dolarů. Organizátoři tohoto fondu upozorňují, že do léta 2013, kdy proběhne vojenský soud, potřebují sehnat celkem 160.000 dolarů. Celkové náklady na jeho obhajobu se odhadují na 200.000 dolarů.

Podívejte se na klíčové video, které tohoto vojáka přesvědčilo, že musí zastavit vojenskou mašinerii zabíjející beztrestně civilisty a reportéry.


Dne 4. dubna 2012 publikoval Wikileaks toto tajné video natočené z jedné ze dvou helikoptér, které zabíjely civilisty na ulici v Bagdádu dne 12. července 2007. Střelba zabila celkem 11 civilistů, kteří neměli žádné zbraně. Mezi mrtvými byl i novinář agentury Reuters (22 let) a jeho řidič Saeed Chmagh (40 let). Otřesný je zvukový záznam z kabiny vrtulníku. Posádka žádala o povolení ke střelbě, dostala jej, postřílela bezbranné civilisty. a pilot nechutným způsobem komentoval jejich umírání. Reuters okamžitě žádal vyšetření incidentu. Oficiální mluvčí Pentagonu tehdy pronesl následující nehoráznou, a nyní již slavnou lež.

Je naprosto jasně potvrzeno, že koaliční síly prokazatelně podnikly bojovou operaci proti nepříteli.


Reuters dodnes inkriminované video oficiálně od vlády USA nedostal, i když je na Youtube vidělo už 13 miliónů diváků. Toto video byla poslední kapka do poháru hořkosti Bradleyho Manninga, který sloužil jako analytik americké rozvědky v Iráku. Jeho rukama procházely dokumenty o desítkách zvěrstev okupační armády, na nichž se odmítl podílet byť i jen tichou spoluvinou.

Jestliže máte v ruce přístup k síti utajených materiálů a viděl jste tyto hrozné věci, šílené věci... věci, které má veřejnost právo znát, a ne aby ležely v nějakém utajeném serveru někde ve Washingtonu... Tak co byste udělal vy?


Server Wikileaks.org publikoval z různých zdrojů (tj. nejen od Manninga) celkem 700.000 utajených depeší a zpráv z amerických úřadů, armády a zpravodajských služeb. Mnohé z těchto zpráv byly jedním z důvodů revoluce například arabských zemích a pomohly změnit vojenské režimy v Jižní Americe. Tyto dokumenty pomohly v USA ukončit (možná spíše omezit) tajný program Bushových mučíren a nelegálních únosů organizovaných CIA, tzv. rendition flights. Některé z těchto dokumentů, v nichž se zmiňuje Česko, jsme komentovali i na našem webu (Odhalení Wikileaks a česká politika).

Manning byl zadržen asi 26. května 2010 a dne 24. února 2012 byl oficiálně obviněn z „napomáhání nepříteli“. Nyní je tři roky v psychicky náročné vazbě a může dostat i trest smrti. Viz náš článek Soud s Manningem se dostává do kritické fáze a další články k odhalení Wikileaks.