Evropská unie chce zajistit práci pro všechny - prostřednictvím nových dluhů

Evropská unie otočila o 180°. Politika úspor způsobila mnoho strádání a nepřinesla nic. Úsporné programy jsou tudíž již záležitostí včerejška. Jenže problémy na evropském pracovním trhu se nevyřeší přerozdělováním. Tři hlavní představitelé EU Van Rompuy, Barroso a Surjan se stali minulý týden novými duchovními vůdci Evropy. Vývoj nezaměstnanosti je podle údajů, zveřejněných Eurostatem dne 31.května 2013 ostudou všech evropských politiků. Ukazuje, jak tvrdě postihuje krize země jižní eurozóny a vytváří neudržitelnou divergenci mezi jednotlivými zeměmi. V celé evropské sedmadvacítce je podle oficiální statistiky (a ta je značně vylepšená) celkem 26,588 milionu nezaměstnaných.



A jak reaguje politika? Místo, aby se sáhlo ke kořenu problému, začíná další dobrodružství. Daně budou zvýšeny a budou se tvrdě vymáhat. Peníze takto vybrané pak půjdou přímo do firem, které budou mít povinnost zajistit pracovní místa pro mladé. Sice to zní jako pohádka o Robinu Hoodovi, ale nastupuje nové centrální národohospodářské plánování.

Podpora EU pro odborné školství

Evropská unie chce podpořit 70 miliardami eur Evropskou investiční banku a těmito prostředky se má umožnit vzdělávání učňů. Je jedno kam, půjdou prostě do států, které budou učně vzdělávat a zaměstnávat. Cílovou skupinou jsou především mladí lidé z jižní Evropy.

Důvod je zřejmý: panický strach bruselské byrokracie z odchodu zemí z EU v důsledku stále sílících sociálních nepokojů a také strach - jak se vyjádřil německý ministr financí Schäuble - sílící obavy z revoluce. Možná se tímto způsobem podaří zajistit mladým lidem učňovské místo, zajistit jim však trvale udržitelné pracovní místo systém může těžko. Na celkový vývoj nezaměstnanosti mladých se podívejte zde.



Budovat jeden stát na základě dluhového centrálně-plánovaného hospodářství nelze. Tím méně takového obra, jakým je Evropská unie.

www.deutschewirtschaftsnachrichten.de, www.querschuesse 31.5.2013

Svoboda cestování bez pohraničních kontrol může být do budoucna omezena

Ve středu večer se podařilo Německu a Velké Británii prosadit reformu Schengenské dohody. Každá země se může rozhodnout, zda zavede vlastní hraniční kontroly, uzná-li to za vhodné. Narůstající proudy přistěhovalců a slabá kontrola na vnějších hranicích byly hlavním ospravedlněním rozhodnutí, které může znepříjemnit naše cestování do zahraničí. Evropští Zelení proti tomu protestují a obávají se, že opatření povedou ke zvýšení kontrolní role Evropské komise nad opatřeními jednotlivých států.

Minulost ukázala, jak rychle může růst poptávka po uzavření hranic. Stačí k tomu jedno fotbalové mistrovství, nebo návštěva papeže. Členské státy tak mají nyní páku, jak hledat důvody, proč znovu zavést pohraniční kontroly. Zelení vidí problém zejména v rétorice, namířené proti přistěhovalcům. Nepovažují prozatímní 9% nárůst přistěhovalců jako ohrožení zájmů Evropy.

www.deutschewirtschaftsnachrichten.de

Zrušení EU-embarga do Sýrie v palbě kritiky

Rakušané kritizují velmi ostře rozhodnutí o zrušení embarga na dodávky zbraní syrským povstalcům a stahují se z Golanských výšin.

Golanské výšiny jsou pod dozorem OSN a modré přilby se mají starat o klid na hranici. Bohužel již byly několikrát terčem ostřelování ze Sýrie, a navíc zde došlo k únosu vojáků, působících v mírové misi pod záštitou OSN.

Rakouský ministr zahraničí si tentokrát nebral servítky a před tiskem vyjádřil rezolutní nesouhlasný postoj k uvolnění embarga na dodávky zbraní syrským povstalcům ze strany EU, které prosadily Francie a Velká Británie.

To je zcela o 180 stupňů otočený dosavadní způsob jednání Evropské komise v případě mezinárodního konfliktu.

Rakousko je vzhledem k napjaté situaci a ohrožení svých vojáků připraveno svůj kontingent z Golan stáhnout.

www.focus.de 31.5.2012

Noam Chomsky: útoky dronů jsou teroristickým činem

Profesor Noam Chomsky kritizuje politiku amerických vlád, která umožňuje zabíjení lidí na dálku bez obvinění a řádného soudu. Renomovaný americký profesor říká na adresu bývalého prezidenta Bushe a nynějšího Obamy následující:

Bush a Blair by měli stát před mezinárodním soudním tribunálem v Haagu. Žádný minulý zločin nebyl tak velký, jako válka v Iráku. A také Obama sem patří kvůli údajné válce proti terorismu. Napadení Iráku bylo porušením mezinárodního práva a ukázalo se, že žádné zbraně hromadného ničení, které měly být záminkou války, se zde nikdy nenašly. Project censored - výzkumná studie vypracovaná v USA – ukázala, že v důsledku války v Iráku přišel o život v jeden milion lidí. Byl to extrémní mezinárodní zločin a odpovědní za něj jsou USA a jeho spojenci, zejména Británie.


Chomsky ve videu dále odsoudil Spojené státy kvůli nasazení dronů v Pákistánu, Afghánistánu, Jemenu a Somálsku.


Chomsky označil tyto zbraně za teror nejvyššího stupně. Pod záminkou boje proti terorismu jsou napadány další země.