Řecká veřejnoprávní rádia a rozhlas se včera definitivně odmlčely z důvodů úspor nařízených bankovní Trojkou, která dohlíží na exekuční rozprodej řeckého státního majetku a na program snižování dluhů. Obojí příliš nefunguje a tak řecká kleptokratická politická reprezentace rozhodla, že raději spáchá sebevraždu v přímém přenosu. Podívejte se na poslední minutu vysílání v řecké televizi a podobně i ve státních rádiích.


Řecký veřejno-právní rozhlas a TV obsluhovaly 3 televizní kanály a 19 místních rozhlasových stanic. Podle prohlášení vlády byly tyto prostředky velice špatně spravovány a příliš drahé. Navíc trvale klesala jejich sledovanost, poslední čísla udávala 10 %. Vidět na "státní" obrazovce stále stejné zloděje a poslouchat stále stejnou propagandu o nutných obětech v situaci, kdy zemi opustily nakradené miliardy, to by asi otrávilo každého.

Občansky odpovědní řečtí redaktoři přešli do "ilegality" a vysílají zprávy a další program, přes internetový kanál řecké komunistické strany. Zdůraznili, že veřejno-právní TV nebyla vypnuta ani v 70. letech za vlády vojenské diktatury. Ale neoliberalismus ve spojení s domácími zloději a s občanskou politickou lhostejností, to je jiné kafe.

Zavření médií už má několikerou dohru na různých úrovních.

  • Za prvé, Řekové stejně jako my si tyto prostředky platili ze svého, nejsou vládním majetkem. Vláda je pouze spravovala, rozkradla, a pak zavřela. U nás jsme zatím v první a ve druhé fázi, viz naše tematické číslo nazvané Komu slouží Česká televize (2013-08). Jde tedy o krádež veřejného majetku občanů v přímém přenosu.
  • Za druhé, Řecko je stále v EU a musí dodržovat zákony na obranu demokracie. Veřejno-právní média jsou v EU chráněna zákonem o svobodě informací. Pokud se o jejich kvalitu starají Řekové nebo Češi, tak je zajisté možné udělat si z nich nástroj vládní propagandy a zlodějen. Ale není možné je úplně zavřít. Proto EU proti tomuto kroku formálně protestovala.
  • Za třetí, lidé potřebují veřejno-právní prostředky z různých důvodů, hlavně z těch demokratických. Proto dnes, na začátku turistické sezóny, začíná v zemi generální stávka na podporu veřejno-právních médií.
  • Na závěr. Vláda, která se rozhodne zrušit hlavní nástroj své mocenské propagandy, ta se opravdu rozhodla skončit a odejít. Nemá totiž žádný další stejně účinný nástroj, jak lidi oblbovat, kromě přímé represe.

Další vývoj v Řecku je třeba sledovat. Naše společnost je stejně apatická a lhostejná, vláda krade stejným způsobem a výsledek bude asi také stejný. Rozpad státu a společnosti.