Beppe Grillo v poslední době dává vůbec velmi nerad rozhovory médiím. Výjimkou je svou otevřeností rozhovor s největším švýcarským deníkem Tages-Anzeiger. V něm Grillo obviňuje Brusel z vedení mediální kampaně proti Hnutí 5 hvězd, protože boj za participativní demokracii a proti kleptokracii politických elit není bruselským úředníkům, usilujícím o stále větší stupeň centralizace a koncentrace moci, právě po chuti.

EU už ve skutečnosti neexistuje. Idea Evropské unie byla přece postavena také na subsidiaritě, ale Řecko bylo opuštěno. EU se stala motorem pouze pro Německo. Itálie je třetím největším přispěvatelem financí do Bruselu a měla by mít právo vyjádřit svůj názor. Třeba k imigraci, a nikoliv, aby byla hned osočována z fašismu nebo rasismu.


Itálie je podle něj rovněž z eura venku. Nemůže devalvovat svou měnu a není jiné cesty, než aby došlo k restrukturalizaci dluhů a jejich částečnému odpuštění. Itálie se bude muset vrátit k národní měně. Italové nejsou schopni platit 100 miliard úroků ročně za situace, kdy každou minutu končí v Itálii jeden podnik. Kromě toho by bylo potřeba znovu diskutovat účast Itálie v NATO.

Svým voličů, kteří jsou zklamáni, že Hnutí 5 hvězd odmítlo vytvořit koalici se zprofanovanými stranami, Beppe Grillo sděluje, že jim přece nikdy nelhal. Neustále hovořil o tom, že cílem Hnutí 5 hvězd je dosáhnout vyššího stupně demokracie a prosadit participativní účast občanů na politickém dění podobně jako ve Švýcarsku. Itálie je po 30 letech vykrádání na dně a zkorumpované politické elity zničily život dvěma generaci lidí. Nejenom je připravily o majetek a peníze. To je zločin proti lidskosti.

Itálie má dnes 20 milionů důchodců a 5 miliónů státních úředníků. Ten, kdo nechce žádnou změnu, volí Berlusconiho nebo nebo PD (Partito democratico). My však chceme změnu. Politika nesmí být dobře placený džob na celý život, Jakmile platy politiků půjdou dolů, začne se něco měnit. Účast v politice jako dobře placená kariéra musí skončit. Ten, kdo chce vydělávat, ať jde pracovat!


Grillo ovšem také dodává, že demokracie bez aktivních lidí a odpovědnosti za společné dílo nemůže fungovat. Je tedy dobrou otázkou, zda jsou Italové ještě schopni a ochotni na společenském dění participovat, místo aby jen delegovali. Kromě toho však musí začít pracovat jinak i média, televize nesmí být ovládána partajemi a mediálními magnáty. Co dodat? Není Česko v dnešní době také náhodou kopií Itálie?

zdroj: www.giornalettismo.com, 17.6.2013