Po fízlovacím programu Prism realizovaným americkou NSA a odhaleným whistlebloweren Snowdenem přišel další, a mnohem větší skandál. Britský fízlovací program Tempora pro britskou odposlechovou službu GCHQ sbírá data na uzlech cca 200 optických kabelů, které procházejí Velkou Británií. Mezi tzv. "pěti očima" hlavních fízlovacích služeb světa vzhledem k internetu (vzpomeňte si na Saurona v díle Pán prstenu) má tento britský fízlovací program nejvyšší hodnotu, protože sbírá nejvíce dat vůbec.

Co je na celé záležitosti alarmující.

  • Rozsah sbíraných dat, protože jde o plošnou kontrolu jakýchkoliv dat procházejících páteřními sítěmi, bez ohledu na to, kdo je posílá, zda vládní organizace, firmy nebo jednotlivci.
  • Mlčenlivost britských pracovníků v Cheltenhamu je ohromující, protože fízlují fakticky i vlastní rodinné příslušníky a nikdy nic neřekli, na rozdíl od Snowdena. Pokud se porovná úroveň občanské odpovědnosti s USA, tak fízlující Britové zaměstnaní v GCHQ jsou na samém dně.
  • Stát definitivně ztratil důvěru svých občanů a tím i svou legitimitu, minimálně v otázce ochrany soukromí. A to je jedna ze základních ústavních svobod liberálního systému.
  • V rámci boje proti terorismu se státní moc rozhodla, že bude kontrolovat vlastní občany a našla k tomu dostatek inteligentních a dobře placených pacholků, kteří nemají kouska cti. Jsme v Orwellově vizi státu, minimálně v datové oblasti.
  • Začala globální válka ohledně kradení a odposlechu dat, která nemá žádná legální pravidla, jen hrubou sílu silnějšího PC. Pak je jen otázkou času, kdy se z této hackerské války vyvine další konflikt. Například Snowden prozradil, že USA hackovala i mobilní telefonní sítě v Číně, nejen vládní organizace.
  • Německo požaduje od Británie vládní vysvětlení ohledně odposlechu v rámci programu Tempora. Německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerová označila program Tempora za katastrofu hodnou hollywoodského scénáře a chce jednat s britskou stranou. Důvod je jednoduchý: privátní data německých firem a bank byla odposlouchávána britskou vládou a soukromými zpravodajskými organizacemi. Nikdo neví, jak je použili a proti komu.


Závěr. Občané přestávají efektivně kontrolovat exekutivu státu, která národní bohatství investuje do boje právě proti nim. Což neudivuje, pokud si uvědomíme, že pověstné jedno procento vlastně kontroluje státní moc. Fízlovací programy umožňují kontrolovat zbylých 99 % obyvatel.