Senátorka Elizabeth Warrenová, jejíž názory pravidelně sledujeme, vyjádřila obavy, že se Nejvyšší soud nachází v zajetí korporátních skupin sledujících své vlastní zájmy. Řekla to minulý týden na Národním sjezdu Americké ústavní společnosti pro právo a politiku ve Washingtonu.

Warrenová má obavy zvláště z Obchodní komory (Chamber of Commerce), lobbistické podnikatelské skupiny, která za minulý rok vynaložila více než 100 milionů dolarů k prosazení svých zájmů.

„Podívejte se na míru úspěšnosti Obchodní komory“, řekla. „Podle údajů Constitution Accountability Centre vystoupala míra úspěšnosti komory ze 43 procent během období velmi konzervativního Bergerova soudu na 56 procent v období velmi konzervativního Rehnquistova soudu. A nyní za soudce Robertse jsou na 70 procentech míry úspěšnosti."


Senátorka pokračovala: „Sledujte tento podnikatelský trend směřující k jasnému závěru a skončíte s Nejvyšším soudem, který je dceřinnou společností cele vlastněnou Obchodní komorou.“

Obchodní komora je u soudu podporována zejména konzervativními soudci, kteří nyní tvoří většinu. Podle údajů deníku The National Memo hlasují pro podnikatelskou lobby v 82 procentech případů.

Zdroj: Truthdig