Vládcové Evropy byli zřejmě strašně naivní. Jinak si lze těžko vysvětlit, že USA nainstalovaly v sídle EU ve Washingtonu štěnice s krycím kódem Dropmire, jak odhalil britský Guardian.

Prezident Putin se jistě baví. Udělení azylu Snowdenovi nebude znamenat nic jiného, než že to, co Snowden ví, dokáže Putin využít ve prospěch svých politických zájmů.

Bábovky Barroso a van Rompuy by se mohly od Putina učit, jak se dělá chytrá mezinárodní politika. V ní totiž „neexistují žádní přátelé“.

Skandál nabývá stále větších rozměrů, poněvadž se ukazuje, že německá kancléřka mohla být do celé aféry zapletena. Tvrdí to bývalý agent amerických tajných služeb Wayne Madsen, který se diví, co je to najednou za povyk. Vždyť Německo a další evropské země jsou povinovány na základě uzavřených tajných dohod údaje NSA přímo předávat. Objem informací, které mají Američané k dispozici, je mnohem komplexnější a dalekosáhlejší, než se dostalo na veřejnost. A považuje pozdvižení na amerických ambasádách v Evropě za hrané (viz foto v anotaci).

Svět se naivním vůdcům EU směje. Je to ale spíš k pláči, když vzpomeneme na bratrské vystoupené Obamy a Merkelové za sklem před Brandeburskou branou před pár dny. Transatlantická obchodní unie – naše záchrana- je prý nyní ohrožena, řekl ve včerejším večerním vystoupení v ZIB 2 rakouský vicekancléř a ministr zahraničí Spindelegger a pozval si na kobereček amerického velvyslance ve Vídni. Svatá prostoto!

Za celou aférou je mnohem více. Angela Merkelová usiluje o titul železné lady Evropy a svou vůdčí pozicí zastínila jak van Rompuye, tak Barrosa, kteří se jeví být poslušnými vykonavateli vůle finančních elit, ale na rozdíl od Merkelové jsou jako politici druhou klasou. Ta za sobě rovné považuje zřejmě pouze Obamu a Putina. Co je výsledkem a bylo možná cílem provalení celé aféry? Ukázat světu, kdo je tady pánem.

V polovině června se šéf amerického FEDu Bernanke a hned po něm nejsilnější postava EU, šéf ECB Draghi vyjádřili, že končí éra kvantitativního uvolňování levných peněz . To vyvolalo chaos a nahrálo opět spekulantům. Opět vydělali. Cena zlata padala dolů ( snad se najdou investoři, kteří se splaší a začnou zlato prodávat…) a dolar se opět pomalinku sune nahoru.

Evropská unie se svými 28 nemocnými státy dostala šach. Jak je vidět, velká geopolitická hra, jak dostat Evropu na kolena, je řízena velmi dobrými režiséry.