Milá jedenáctiletá Nada al-Ahdal z Jemenu na pečlivě aranžovaném klipu vykládá, jak sama raději odešla od rodiny ke strýčkovi, než aby souhlasila s nuceným sňatkem. Video už má několik miliónů zhlédnutí.


Pokud by toto video vysílala jakákoliv humanitární organizace odmítají nucené sňatky v různých částech světa, nic zvláštního by se nedělo. A také se neděje, protože záběry vykupování otroků či obřezávání dívek už nikoho nezajímají, tedy pokud je vysílají humanitární organizace. Jak to, že toto video dostalo mezinárodní pozornost, zejména pravicových médií v USA?

Odpověď je jednoduchá, stačí se podívat do zákulisí výroby toho propagandistického šotu. Natočila je americká lobbistická skupina Memri, v níž sedí známí neokonzervativní jestřábi. Například Paul Bremer, který patří k děsivým postavám války v Iráku od roku 2003, jeho souputník John Bolton, bývalý velvyslanec u OSN za Bushe, Norman Podhoretz, známý neokonzervativní novinář a pochopitelně Bushův bývalý NSA & CIA šéf generál Michael Hayden. Proč se tato skupina najednou začala zajímat právě o dětské sňatky v Jemenu? A proč nekomentuje totéž v Saúdské Arábii a v dalších zemích Perského zálivu, kde se také pevně věří na pravdu Koránu regulujícího svazky mezi kmeny svatebními smlouvami? Když si Muhammad vzal za ženu šestiletou Aišu a v devíti sňatek údajně naplnil, jde o základní model pro mnohé arabské země. Stejný model upevňování sociálních vazeb existuje například v brahmánské Indii.

Video ukazuje na typ propagandistické války, která funguje v tomto novém století. Jemen se stal pro Pentagon a CIA jednou z klíčových zemí, proti níž vedou již od 70. let tajnou válku proti teroru. Nyní je třeba připravit veřejnost na další invazi ve stylu Libye, Sýrie, již prohrané války v Iráku, Afghánistánu a dalších zemích. V nedávných článcích o Egyptě (zde) a o Sýrii (zde) jsme komentovali způsob, jakým se ospravedlňuje vláda teroru v Sýrii nebo vojenský převrat v Egyptě. Jisté je, že kdo rozsévá teror, ten ho také dostane za odměnu.