Po zabití Bin Ládina a neutralizaci velké části operativy Al-Kájdy v pákistánských kmenových územích se operativci CIA a Pentagonu zaměřili na tzv. "al-Kájdu 2.0." Jako klíčová země pro další útoky byl vybrán právě Jemen. V této zemi žije spousta držitelů amerických pasů a mohou se volně pohybovat po západním světě. USA se domnívá, že mnozí z nich formují teroristické části al-Kájdy hlavně v západních zemích.

1. Útoky dronů v kmenové části Pákistánu

Příklad z kmenové části Pákistánu ukazuje selhání proxy války vedené nezákonným způsobem (tj. bez vyhlášení války) na cizím území z operátorských stanovišť kdesi v USA. Viz článek Zpověď bývalého operátora zabijáckých dronů. Program cíleného zabíjení začal v roce 2004 za Bushova prezidentství a velmi rychle se rozšiřoval. Za vlády tohoto bojechtivce bylo v letech 2004-2009 provedeno asi 50 útoků. V dalších dvou letech za Obamy (2009-10) se počet útoků drony v Pákistánu ztrojnásobil a vyvrcholil v roce 2010.

Po ztrátě reputace USA a po vlně teroristických útoků proti velvyslanectvím a armádním jednotkám v Afpaku klesl počet útoků v Pákistánu na 70 v roce 2011 a dále klesal v následujícím roce. Důvod k omezení útoků byl i čistě pragmatický. Drony měly stále silnější nálože a zabíjely stále více civilistů. Kromě zabíjení civilistů se nedosáhlo odpovídajícího počtu mrtvých v kolonce tzv. "high-value targets" (HVTs). Tzv. "kolaterální škody" vedly k destabilizaci vlády v Afghánistánu a Pákistánu a ke vzniku nových teroristických skupin. Důvod zásadního odcizení mezi Kazráím a spojenci jsou právě útoky amerických bezpilotníků na celé vesnice, které vyvolávaní nenávist celých kmenů proti jeho loutkové vládě. Viz článek Trable NATO: prohraná válka a k tomu kritika Karzáího.

2. Strategie USA v Jemenu

V nedávném článku Jemen propustil novináře uvězněného na žádost Obamy jsme komentovali typickou příhodu ze současného Jemenu. Na osobní žádost prezidenta Obamy byl jemenský novinář Abdulelah Haider Shaye (viz anotace) vězněn tři roky, protože zveřejnil pravdu o tajných vojenských útocích USA. Pentagon bombardoval střelou BGM-109D Tomahawk se 166 kazetovými bombami osadu al-Majalah dne 17.12. 2009 jako teroristické hnízdo. Oficiálně tuto akci provedly jemenské vzdušné síly vlastními letadly. Novinář Abdulelah Haider Shaye sebral zbytky munice, spočítal roztrhané ženy (celkem 14) a děti (celkem 21) a napsal o tom zprávu, za kterou byl uvězněn pro napomáhání terorismu. Prezident Obama se osobně zasadil o to, aby tento novinář nedostal prezidentskou amnestii.

Odborné studie (viz zde) uvádějí z nepřímých zdrojů pro Jemen následující počet útoků. Rok/počet útoků/počet mrtvých:

2002 / 1 / 6
2011 / 10 / 81
2012 / 20 / 146-180

Tyto předběžné odhady ukazují eskalaci konfliktu. Jakých výsledků dosáhli Američané svou útočnou válkou?

  • Destabilizovali vládu premiéra Ali Abdallah Saleha, který systematicky lhal o útocích USA a tvrdil, že je provádí jeho armáda.
  • Místní obyvatelstvo nenávidí USA stejně jako al-Káidu, protože jsou pro ně stejně nebezpeční.
  • Přemýšliví novináři si dobře všimli, že Pentagon po útoku oficiálně uvede pouze počet zabitých teroristů, ale nikdy nezmíní počet civilních obětí.
  • Američanům se asi podařilo spojit síly předtím roztříštěné vojenské a teroristické opozice. Jejich společné jednotky v posledních letech podnikly přímý útok na vojenské středisko CIA v Jemenu (tábor v Kchostu 2009) a nyní začínají s útoky na plynovody dopravující kapalný zemní plyn k pobřeží (2012).

Jako oficiální důvod pro odvetný teror a útoky na americké základny v zemi jsou uváděny útoky drony, které zabíjejí civilní obyvatelstvo, ženy a děti.

3. Vládní teror USA v přímém přenosu

Jak by vám líbilo, kdyby se nad hlavním městem Prahou proháněly americké ozbrojené drony a zabíjely civilní obyvatelstvo, stejně jako se to děje v hlavním městě Jemenu? Záběr letícího dronu v Sáná máte zde.


A zde je přímý útok dronu na veřejnou demonstraci proti americké politice v Jemenu.


Výsledkem zabijácké politiky bez vyhlášení války je devastace mezinárodních vztahů, totální destabilizace země a skokový nárůst terorismu, který skončil nedávným zavřením amerických ambasád na Blízkém Východě. V případě Jemenu navíc došlo k tomu, že kmenové skupiny, které stály pouze v opozici vůči vládě, se nakonec spojily s al-Kájdou. Ta chce vlastní formu islámského státu mimo současnou vládu, kterou pokládá za heretickou, a navíc za pouhou loutku USA.

Amerika touto špinavou válkou drony jednou zničí sama sebe. A před vlastním zničením Američanů je navíc bude nenávidět celý svět.