V článku Otazníky kolem vládního chemického útoku v Damašku jsme uváděli pro a proti vzhledem k údajnému chemickému útoku provedeného syrskými vládními vojsky. Výsledek vyzněl jednoznačně: povstalci jako jediní mají klíčové motivy k tomu, aby použili v této prohrané fázi války zbraně hromadného ničení jak proti armádě, tak proti civilnímu obyvatelstvu. Asad by naopak útokem ztratil vše, co dosud získal. Ale vláda i povstalci útok provést mohli, chemické zbraně mají obě strany.

Čtenáři si všimli, že při reportážích ze Sýriie často používáme záběry ruských reportérů ANNA News z Abcházie. Reportáže jsou vysoce profesionální, kvalitní a ukazují celkovou situaci na daném místě. Novináři jsou pravděpodobně v Sýrii za podpory ruské vlády, protože reprezentují výlučně stanovisko syrské vládní armády. Rusové chtějí smrt všech teroristů z Abcházie a Čečenska, protože nemají zájem na jejich návratu domů jako Západ, kterému začne po turistickém džihádu v Sýrii následný teror doma. Proto ruští novináři ukazují Kavkazanům (vzbouřeným už od 19. století), jak dopadnou jejich džihádisté při použití teroru. A další důvod přítomnosti ruských médií je ten, že po totálním rozstřílení Grozného a jeho vybudování (obojí za peníze ruských daňových poplatníků) už nemají chuť dělat totéž znovu. Reportéři ANNA News jeli hned po ohlášeném útoku do předměstí Gutty u Damašku, odkud bylo hlášeno nejvíce obětí bojovým plynem. Natočené video máte zde.


Jejich závěry jsou následující. V době útoku byli na tomto území pouze povstalci, a nikoliv syrská armáda. Pokud útok proběhl v daném datu, pak to prý bylo už během ofenzívy vládních vojsk. Čtvrť Gutta je nyní zcela rozstřílená válečná zóna, zde nelze žít. Sami vidíte, že vypadá jako Stalingrad během slavné bitvy. Od začátku ofenzívy jsou zde pouze povstalci, teroristé a vládní armáda. Bojuje se dům od domu a všichni obyvatelé uprchli hned na začátku ofenzívy. Přinejmenším v době ofenzívy nemohlo dojít k povstalci ohlášených a natočených ztrátách na civilních životech, zejména u žen a dětí. Na začátku ofenzívy to možné bylo. Civilní obyvatele před útěkem kontrolovali povstalci a vláda na ně mohla zaútočit. Útoky jsou hlášeny pouze z oblastí, které tak či onak kontrolují povstalci. Ale to by nahrávalo jejich verzi, že na ně zaútočila plynem Asadova vojska.

V každém případě musí být provedena nezávislá pitva obětí a zjištěny všechny okolnosti, zejména původ plynu. Důležité je zejména zjistit, zda se s mrtvými nějak nemanipulovalo po jejich smrti. To by totiž mohli udělat jedině povstalci. Otazníky kolem útoku zůstávají a spíše jich přibylo, zejména kolem spuštění povstalecké propagandy okamžitě po útoku.

Západní média nahrávající svým vládám naopak začínají tvrdit, že žádné pochybnosti nejsou a že je třeba okamžitě uvažovat o invazi. Nechtějí čekat na žádná nezávislá vyšetřování, která mohou a jistě i budou trvat celé měsíce. Bude se opakovat druhá válka v Iráku, včetně lží prezidenta Bushe, komplotu CIA a souhlasného mlčení západních zemí?