V pátek 20. 9. zadrželi izraelští vojáci nákladní vůz humanitární pomoci adresované izraelským beduínům do jejich vesnice. Armáda začala na vůz házet dělbuchy a zadržela jej. Jenže ve voze byli kromě místních a pracovníků humanitárních organizací také diplomaté EU. Jeli se na vlastní oči podívat, jak vypadá ničení staletých vesnic a nelegální zábor půdy, který provádí Izrael. Podívejte se na nás článek Izrael se chystá násilím deportovat 40 tisíc vlastních občanů a následně i fotografie z článku Palestinský ramadán v Izraeli. Vojáci řvali na francouzskou diplomatku Marion Castaingovou, která podrobně popsala celý incident u vesnice Khirbet al-Makhul. Video z celé vojenské akce proti EU-diplomatům máte zde.


Kuriózní vysvětlení podala mluvčí izraelského ministerstva obrany.

"Palestinci a cizí aktivisté násilně reagovali na vojenský zásah a házeli kameny na ozbrojené složky udržující pořádek."

Izraelští vojenští násilníci měli smůlu, protože členové konvoje byli také reportéři agentury Reuters. Ti jsou na ideologické lhaní Izraele zvyklí, a nic takového nepotvrdili. Všichni přítomní na vlastní oči viděli, jak Izrael respektuje mezinárodní zákony, a dokonce jak pošlapá i své vlastní. EU diplomatickou cestou požádalo, aby stát Izrael podal k celému incidentu podrobné vysvětlení.

Ale najdou se i pozitivní příklady, kdy Izrael funguje jako právní stát. Uveďme článek Vítězství palestinské poslankyně v Izraeli, kdy izraelský soud jednomyslně rozhodl, že palestinská poslankyně Haneen Zoabi může znovu kandidovat v parlamentních volbách. Pravicová vláda ji vyřadila jako "teroristku".