Příští týden Obama může oslavovat alespoň jedno historické vítězství na úrovni pravdoláskařů. Jeho bilance na tomto poli vyniká bídou. Chudí Američané mají možnost zapsat se do systému bezplatného zdravotního pojištění, protože začne platit zákon zvaný Affordable Care Act, který byl okamžitě překřtěn na lidštější "Obamacare". Přehled základních změn proti současnému stavu ukazuje toto video.


USA tak rázem skočí mezi civilizované evropské země se všeobecným pojištěním, protože počet nepojištěných občanů v USA klesne zhruba o 32 miliónů. Zavést ovšem do USA takový "socialismus" západoevropského typu není jednoduchá věc, což ukázal zuřivý odpor Republikánů vedených oligarchickým jedním procentem.

1. Politická bitva o Obamacare

Republikáni se snažili do poslední chvíle zastavit v Senátu tento zákon, a dokonce i za cenu, že ochromí celý stát tím, že nezvednou dluhový strop a nechají jít celou zemi do federálního bankrotu. Celkově zkoušeli tento zákon změnit 41x, takže celý rok nedělali nic jiného, než že v Kongresu útočili na Obamacare a vydírali prezidenta jakýmkoliv politicky a ekonomicky možným způsobem. Proč vlastně? Změny, které vystrašily pravici, vidíte na tomto schématu.



Klíčové je rozšíření lékařské péče zajištěné státem mezi chudé vrstvy, které do nynějška neměly téměř žádné pojištění. Pravice se správně bojí toho, že se to chudým lidem bude líbit místo republikánské ideologie izolované bídy. Za druhé, zavedení povinných řidičských průkazů v 60. letech vedlo k velké vlně registrací chudých voličů, kterým stačil tento průkaz jako průkaz totožnosti pro volby. Republikány vedené státy v posledních letech podnikly spoustu nenápadných změn v legislativě, které mají chudáky dostat od volebních uren a nechat je doma. Obamacare by je mohla znovu přivést k urnám, což by ovšem znamenalo konec současné pohodlné vlády jednoho procenta, které má v hrsti kompletní Republikány vedené státy.

2. Boj proti federálním dobrovolníkům

Dalším důvodem k obavám pravice je osvětová akce pro chudáky, kterou platí federální vláda. Není dobré, když lidé znají svá práva a používají je. To se ukázalo v 70. letech, kdy dobrovolníci z cizích států šli na jih a vyzvali rasismus za cenu vlastního života v tzv. Mississippském létě svobody (1964). Demagogie mlžící fakta zatím šlapala dobře, stejně jako rasismus jižanských států v 60. letech. Koneckonců, jde o stejnou vrstvu obyvatelstva, které má zákon pomoci.

Velká média v USA vlastněná oligarchy vzbuzovala v málo informovaných občanech pocit, že zákon neplatí. Například v nedávném průzkumu z dubna 2013 byl zjištěno, že 42 % dotázaných Američanů nevědělo, že zákon platí, 12 % si myslelo, že Kongres zákon odvolal, 7 % si myslelo, že byl zrušen Nejvyšším soudem a 23 % prostě nevědělo, že takový zákon existuje.

To by byl pro pravici ideální stav a proto zoufale bojuje proti federálnímu nařízení a zřízení informátorů, kteří budou občanům vysvětlovat jejich práva (tzv. Obamacare navigators). Viz toto video politického satirika Stephena Colberta, které ukazuje destruktivní snažení Bushovy dynastie usazené ve státě Florida.

Nezávislé občanské weby dokázaly desítky podlých strategií, diskriminace a šikan, kterými se republikánské státy s nejnižší úrovní lékařské a sociální péče pro chudé vrstvy snaží torpédovat nový zákon. Jejich neoliberální ekonomika a ideologie se pohybuje na hranici korporátního fašismu, viz článek Korporátní fašismus překresluje mapu USA.

Posledním důvodem ke strachu je nenápadná změna v systému pojištění. I v těch republikánských státech, kde zákon nepřijmou a tak připraví své občany o federálně financovanou lékařskou péči, vznikne systém burzy pojišťoven, které budou tyto zákonem dané služby nabízet ve svobodné konkurenci. Ty by ovšem znamenalo, že politiky kontrolovaný obchod s bídou již nebude možný na té úrovni, která v některých státech USA dosud panuje. Republikánské státy nemohou zabránit federální implementaci některých institucí, které federál platí, i když úspěšně zabrání zavedení zákona ve vlastním státě.

Pak to ovšem bude znamenat, že se pravicové vlády ve státech postavily ve jménu velkých peněz proti vlastním občanům. Ti brzy poznají, jaké dobrodiní zákon poskytuje jejich sousedům. A to by mohlo podkopat vliv velkých financí a neokoňů na americkou společnost, protože chudí by začali myslet vlastní hlavou.