Oficiální tisková agentura čínské komunistické strany vyzvala k vytvoření de-amerikanizovaného světa a k odstranění nadvlády dolaru. Důvodem je pochopitelně znepokojení této komunistické země, které zadlužená kapitalistická USA přestává řádně splácet astronomické dluhy poté, co dočasně zbankrotovala vláda USA. Čína vlastní 1.28 biliónu dluhů USA a navíc vlastní další aktiva ve výši 3.5 biliónu dolarů. Její kritický hlas je tedy dost slyšet. Ale ve skutečnosti je příčin útěku od USA a od dolaru mnohem více. Podívejme se alespoň na ty základní, které jsme posledního půl roku rozebírali v našich článcích.

  • Čína, Rusko, Irán a další země jsou znepokojeny hegemonií USA, které přestaly mít základní ohled na zájmy jiných států. A to nemluvíme o právech vlastních odposlouchávaných občanů.
  • Latinsko-americké, a především Andské země, dříve bývalé ekonomické kolonie USA, nyní jasně řekly, že nikoliv zásobování amerického trhu za hubičku, ale zájmy jejich indiánských obyvatel, záchrana přírodního bohatství a rozumná těžba surovin jsou jejich prioritou číslo jedna.
  • Model americké demokracie přestal být vzorem a inspirací pro svět. Každý jasně vidí, že zničení střední třídy a ekonomické bezpráví přivedlo tuto zemi do jasného úpadku, nyní korunovaného fiskálním bankrotem.
  • Většina zemí, které se živí prací, a ne zlodějnou a spekulací, už nechce skrytě podporovat vojenskou a ekonomickou mašinérii USA tím, že bude odebírat dolary, které si tato země tiskne ze vzduchu (tzv. fiat money). Proto za poslední rok tak vzrostl tlak na vytvoření nové zúčtovací měny.

Kde se ocitla EU v tomto zápase titánů? Vybrala si prohrávají stranu, jako obvykle. Ovládají ji banky USA, a přitom má hlavní sílu ekonomiky zaměřenou na země G20, a nikoliv na průmyslově a ekonomicky zkomírající USA. Jedna věc je pohled na současný objem vývozu, který jasně ukazuje převahu USA. Druhá věc je, jak bude tento koš vypadat za 10 let, až Čína a Indie budou hlavní průmyslové a později jistě i vojenské mocnosti. Rusko po vítězné "nebitvě" ve Středomoří u břehů Sýrie jasně ukázalo, že oddělení ekonomiky a financí od Wall Streetu se vyplatilo už za necelých 10 let. A přitom demokratický a ekonomický model EU představuje pro většinu těchto zemí tu největší inspiraci.