Hlavní šéf firma IKEA ve Francii, Stefan Vanoverbeke, byl 19. 11. obviněn v rámci šetření, které běželo od března 2012. Tato firma vedla rozsáhlý systém ilegálních kontrol zaměstnanců, který francouzská prokuratura hodnotí jako trestnou činnost. Známý časopis investigativní žurnalistiky ve Francii Le Canard enchainé zveřejnil, že Ikea podepsala v roce 2003 smlouvu se sledovací agenturou Sûreté international. Výsledkem této "spolupráce" bylo získání policejních dat o zaměstnancích v rámci STIC (système de traitement des infractions constatées), kde jsou zaznamenány pokuty, trestní stíhání, stížnosti na úřadech atd. Všechna tato data jsou ze zákona důvěrná. Firmu zažalovaly odbory, konkrétně Force ouvrière (FO). Nejsme v Česku, kde podobné případy nikoho nezajímají. Viz tematické číslo Velká datová loupež (2013-11) o Drábkově skartě a o tunelech zdravotních dat pacientů v rámci IZIP. Ve Francii začaly úřady na podnět odborů Ikeu okamžitě vyšetřovat a její pomazané hlavy padaly jedna za druhou. Vyšetřovaní či obžalovaní jsou následující aktéři skandálu.

  • Jean-Louis Baillot, hlavní šéf Ikea ve Francii 1996-2009, stíhán na svobodě.
  • Jean-Pierre Fourès, šéf fízlovací agentury Eirpace, která pracovala pro Ikeu. Tohoto fízla chytil při činu přímo v Ikei státní inspektor práce, kterému dal tip francouzský levicový deník Libération.
  • Proti neznámému pachateli je zahájeno vyšetřování a trestní stíhání za zneužití trestního a přestupkového registru STIC. Odbory dodaly případy dvou prodavaček, které byly nezákonně lustrovány. Toto je velmi nepříjemné zejména pro policii, protože se tak muselo stát s jejím tichým souhlasem. Určitě jde i o korupci policie.
  • Odbory podaly hromadnou žalobu na současné vedení firmy, která se právě uzavírá. Případné obvinění by se týkalo dalších tří vedoucích pracovníků firmy.
  • Na základě této žaloby je už nyní stíhán Jean-François Paris, šéf oddělení rizik 1998-2012 a jeho náměstek.
  • Hle, Ikea se rozhodla, že nyní dá dohromady etický kód chování. Jeden se diví, proč vlastně.

Stejné praktiky se běžně dějí v USA. Viz článek Big Retail Is Watching You na aktivistickém web Common Dreams. Aktivistické organizace v USA sdružené do organizace Center for Media Justice zveřejnily velkou studii nazvanou Consumers, Big Data and Online Tracking in the Retail Industry: A Case Study of Walmart. Týká se nechvalně známého giganta Walmart, který nechává zaměstnanci pracovat za takovou mzdu, že musí od daňových poplatníků pobírat potravinové žebračenky. Přitom rozsáhlým způsobem fízluje zaměstnance i zákazníky. Spolupracuje přitom s bezpečnostními agenturami, které fízlují ve velkém pro federální vládu, viz článek Boom privátních firem v USA fízlujících pro stát.

Za těchto okolností je jistě ideální, když ředitel nejmenované české firmy bude pro jistotu řídit celý stát. Velké firmy aspoň ušetří na "bezpečnostních" nákladech. A my budeme o krok blíže korporátnímu fašismu, protože nejsme ve Francii.