Koaliční smlouva uzavřená den 13. 12. mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ANO (text zde) je zajímavá tím, co neříká, a také trochu tím, co říká. Podívejme se: 1) kdo z ní těží, netěží a proč; 2) k čemu by mohla být smlouva dobrá; 3) jak to s ní s velkou pravděpodobností dopadne.

1. Kdo na smlouvě vydělal a kdo prodělal

Dlouhé pasáže o zemědělství jednoznačně ukazují, že vítěz voleb je především Babiš, který se rozhodl ukrojit si ze státního svůj nemalý lobbistický krajíc. Jednoduše řečeno: zemědělská oligarchie na tom bude stejně dobře jako v západní Evropě a dostane štědré dotace. Jenže přímé platby a dotace do zemědělství jsou z ekonomického hlediska nesmysl, pokud není zaručen odbyt. Kdo nemá zboží v regálu obchodních řetězců, ten ani nemá objemy prodeje zaručující rentabilitu velkovýroby. Agroprůmysl shrábne v ČR dotace, a tím si zajistí lepší marži. Pak bude prodávat dále na Západ a český zákazník či plátce z toho nebude mít vůbec nic. Jeho krmí západní obchodní řetězce, které vyrábějí na Ukrajině (ano, to je ta černozem, kam jelo naše chrabré Kníže bojovat za Demokracii). Pak se ukrajinské produkty přebalují v Polsku na "Made in EU". Dotacemi do agroprůmyslu práce v Čechách nepřibude, protože potravin je Evropě přebytek. Takže jsou to vyhozené peníze daňových poplatníků, jako obvykle. A zbohatne agrární lobby, která předtím nemohla tolik ke korytu.

Dále na koaliční smlouvě vydělal Topolánek, svěží vánek, alias agent J&T. Tato čilá firma ovládá Ficovu vládu, ale ráda si pomůže k drobným miliardám ze státního rozpočtu i ve spřátelené cizině. Co do formy jde o podobný tunel jako solár, viz náš článek Skrytá tvář solárního byznysu. Jde o to, podstrčit státu tzv. "strategické a ekologické důvody" k financování prodělečných tepláren ve vlastnictví J&T a tak si přikrádat ze státního rozpočtu. Je to stejný tunel na daně jako předražená a technologicky zastaralá jaderná energie (viz článek Proč nás Temelín zničí). Takže budeme platit koncept nyní prodělkových tepláren předělaných na tzv. "záložní zdroje". Tak se kongenerační výroba elektrické energie za státní dotace stane "efektivní i ekologickou". Z tepláren se potichu mohou stát i spalovny vytříděného odpadu. Tento koncept zakonzervuje monopolistickou dodavatelskou strukturu elektřiny. Jde o hodně nákladnou výrobu elektřiny, která zamoří prostředí spalováním svinstva přímo ve městech. A navíc by se odpady měly především třídit, a ne spalovat. Ale my na to máme, Ema má maso, ó my se máme. Firma s agentem Svěžím vánkem tímto trikem dokáže udržovat vysoké ceny elektřiny na domácím trhu. Někdo tu nákladnou modernizaci započtenou v ceně produktu musí zaplatit, a průmysl to nebude. Ten má přece s výrobci energie speciální smlouvy a my, drobní dodavatelé, my to zatáhneme i za ně. Ale ČEZ už roky nedělá nic jiného, takže o co jde. Německo bude na 1kWh ve výrobě levnější než ČR. Fakticky jde o legalizaci krádeže z našich daní, ale to se tady děje už 20 let.

Chudáci živnostníci. Zavedení fiskálních kas je o ničem, jestliže ve smlouvě není ani slovo o děsivém úniku daní do fiskálních rájů. Viz náš půlroční seriál "offshore-leaks". Bohatí tady dávno daně neplatí, a proč by také měli. A na chudé musí být přísnost, v tom má ČSSD s miliardářským ANO zcela jasno. Smlouva navíc jednoznačně neřeší legalitu švarc-systému, který umožnil národohospodářský podvodník Kalousek a spol. Dnes je běžná pracovní smlouva zaměstnance na dobu určitou, po 7 měsících na podporu, stát doplatí 4-5 měsíců a jede nová smlouva. U švarc-systému nebudou mít noví OSVČ nárok na nic a z hlediska finančního příjmu si velice pohorší. Ale to asi ČSSD netrápí, že jednou budeme všichni OSVČ žebráci bez důchodu a bez zdravotního pojištění.

2. K čemu by eventuelně mohla být smlouva dobrá

Z předešlého je jasné, že smlouva je vcelku o ničem. Není vůle napravovat staré hříchy, které pomáhají velkému byznysu. Naopak, pro něj se vymyslely další tunely, viz předchozí body. Stát po vzoru Islandu nebo Maďarska nikdo zachránit nechce, protože na to ani jedna ze smluvních partají lidsky ani odborně nemá. Navíc platí, že aktivistická veřejnost je pro tyto partaje něco jako obtížný hmyz. Může volně poletovat, což o to, ale pozor na ty všetečné sosáky.

Velmi bude záležet na tom, jak se ten či onen bod smlouvy bude vykládat. Další neznámou je chod ministerstev, kde se dřív kradlo tak, až z toho Švýcarům oči přecházely. A dále je klíčové, zda napříč stranami vznikne ve Sněmovně parta slušných lidí, kteří se na to nebudou jen tak dívat. Prostě jen proto, že nechtějí být stejní zloději, jako jejich slovutní kolegové. Pak by se nejasná místa ve smlouvě mohla vyložit ve prospěch společné věci zvané "republika".

Fakticky je dobré smlouvu přijmout, protože všechny ostatní varianty jsou jen horší. Nové volby by byly vyhozením peněz, propadem lidovců a socanů, nástupem demagogů a fašistů. Stejně tak koaliční vláda s Okamurou znamená jít na čistou demagogii. A zbylá možnost by byla menšinová vláda ad hoc, zlatý ráj pro lobbisty všeho druhu a pro pletichářského Zemana. A nakonec by posilovali jen komunisté, kteří už dvacet let fungují jak chytrá horákyně a jako karetní kibici.

3. Co se dá čekat od nové vlády

Za prvé a jasně, rozpad Babišovců: do měsíce nebo kozinovsky, do roka a do dne. Tento slepenec má zatím stejný charakter jako bývalé veverky a jako všechny partajní paskvily ad hoc vytvořené před ním. Babiš by musel udržet pohromadě poslanecký klub a transformovat ANO na liberální pravicovou stranu. Jenže nemá ideologii a sám je na to politicky příliš omezený. A vlastně ho politika vůbec nezajímá. Prostě jen dotáhl do konce jeden podnikatelský projekt, nakoupil mediální a poslanecké zdroje, a pak je nechá jiným. Pardon, až poté, co jeho firemní lidi převezmou kontrolu nad MF. To ale proti Kalouskově partě ostrých hochů nemusí být až tak špatně. Lídři strany jako je Věra Jourová, Jiří Zlatuška, Martin Stropnický, Jana Lorencová, Karel Rais by při troše chytrosti a při velké píli mohli pohodlně zdecimovat topany a modré straky a převzít vedení pravice. Jochové, Hermani a Bělobrádkové by poté odešli s neoliberály do věčných lovišť neomezené tržní hojnosti a blahobytu.

ČSSD má na mále. Slušně vládnout zatím neumí, na to má v krajském a i v celostátním vedení příliš mnoho zlodějů. A znechucení lidé půjdou po krachu této vlády ke KSČ, která se stane po případném debaklu koalice jedinou levicovou stranou. Socany může utěšit, že totéž se asi stane sociálním demokratům v Německu, které vyřídí pilná a vítězná Merkelová. Když neoliberál na tenkém ledě sklouzne, zkorumpovaný socan si za něj nohu zláme, a právem. Je na čase, aby sociální demokracie začala tlačit na komunisty (a na sebe), jaký stát vlastně pro nás chtějí. Pro sebe už chtěli a dostali celkem dost, viz hlavní partajní pučisty kolem jihomoravského Haška a podobných výtečníků. Navíc komunisté po krachu vtipně obviní Sobotku, že svým oposmluvním elánem pomohl k moci neofašistům typu úsvitných hochů se samurajským mečem.

Podtrženo sečteno: koalice je nestabilní a každý lobbista to ví. A první ústupky velkým korporacím už jejich zástupci dali na papír a podepsali. Noví poslanci a poslankyně hlavně z ANO se brzy otrkají a s milým zachvěním zjistí, že jejich lobbistická hodnota je několik desítek miliónů. To jest, stejně jako předtím, za modré vlády nebohého Nečase, a předtím svěžího vánku z J&T, a ještě před ním, za vlády toho železničářského kluka z plakátu, který to s námi myslel upřímně. Do roka do dne se uzavřou tiché dohody s ODS, TOP atd. Jejich agenti si jistě budou vědět rady, jak naložit s tímto hlasovacím dárkem. A pilný Marek Benda, nesmrtelná posila ODS, jim rád pomůže dobře míněnou radou. Koaliční slepenec nemá ideu, ale tu už nemá žádná strana, pokud nepočítáme propagandistické výklady partají pro zdejší lid. A všechny ostatní varianty jsou zatím horší, než tato smlouva.

Takže počkáme a uvidíme. Hin sa ukáže.