Velké zklamání připravili nevděční evropští voliči svým nikým nevoleným evropským elitám, které vládnou jejich peněženkou a pracovními příležitostmi. Nechtějí využívat nabízené "svobody" opustit vše, své rodiny i přátele a stěhovat se za stále méně placenou prací z jedné země Evropy do druhé.

Od doby uzákonění vymoženosti, kterou nám evropské elity velkomyslně nabídly, se přestěhovalo v rámci EU z jedné země do druhé 14 milionů občanů. Při počtu 333 milionů je to méně než 5%. Ovšem ti se všichni nestěhují za prací: započítáni jsou důchodci, studenti a žáci, takže za prací vandruje zhruba polovina z uvedeného procenta. Evropani mají rozum a nestali se globálními štvanci, které řídí práskání ekonomickým bičem EU-multinacionál.

Právě jsem obdržela novoroční pozdrav od mých přátel z Lince, kteří tráví celou zimu až do konce března v kempu na jihu Španělska. Dva téměř osmdesátiletí důchodci se sem stěhují každoročně, aby nemuseli platit drahé topení. Paní má leukémii a její léčba i přes relativně fungující sociální stát a zdravotnictví stojí rodinu i tak dost peněz. Topení a nájmy i v Rakousku značně podražily, nemovitostní bublina, vyvolaná „velkorysou“ politikou tisku drahých peněz vykonala své. Rakouská vĺáda chce stavět proto sociální byty, jednak aby ceny pomohla trochu srovnat a jednak aby pomohla udržet práci stavebním firmám, které by po bankrotech stavebních firem, vlastněných zahraničními investory, zejména španělskou ALPINE, šly ke dnu také. Kde na to vláda vezme? No zase se víc zadluží, jak jinak...Ovšem toto zadlužení z důvodu podpory reálné ekonomiky je kapkou proti výdajům souvisejícím se zachraňováním banky HYPO – ALPE – ADRIA. Rakušané zuří a prezident Fischer v novoročním proslovu Rakušany doslova prosil, aby nastupující vládě velké koalice dali alespoň šanci.

Zpráva komisaře pro sociální záležitosti László Andora však ukazuje, že ideologie globální migrace za prací je pohádkou. Rovněž však potvrzuje, jak velká propast mezi chápáním hodnot leží mezi představiteli EU a evropskými občany. Jazykové a kulturní rozdíly, vytvářené po staletí, ale především sociální vazby jsou důvodem, proč se lidé nechtějí stěhovat do prostředí, ve kterém by si museli budovat nové vazby a sítě. Facebook a Skype to nezachrání.

Jediné místo, kde imigrace funguje, je Londýn. I když přistěhovalci většinou mluví anglicky, zůstávají stejně vesměs občany druhého řádu. Sociální výtah totiž nefunguje už ani pro samotné Brity. Ideologie, že se lidé musí podřídit ideologii maximalizace zisku a trhu, ve kterém stejně žádná tržní pravidla už neplatí, byla pokusem naočkovat zvenku kontinentální Evropě kúru, která rozbíjí rodiny, přátelství a sociální vztahy.

Díky Bohu mají Evropané ještě smysl pro hodnoty. Pro začátek roku je to dobrá zpráva.