"Fuck the EU! - Exactly!" Tolik zcela stručně a výstižně k poselství ruské a americké diplomacie na Ukrajině. EU je na tom bohužel tak hloupě a špatně, že se fuckovat nechá - a ještě s masochistickou radostí. Takže k věci, tedy je video.


Mluví na něm náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová s americkým velvyslancem na Ukrajině (Geoffrey Pyatt). EU je možné fuckovat proto, že nemá vlastní politiku, je stejně hrabivá jako USA a nepokoje na Ukrajině zneužívá podobným způsobem, jen ne tak agresivně. Je to naše redakční stanovisko, takže nás spontánní hodnocení americké diplomatky nijak nepřekvapilo, spíše naopak.

Shrňme naše dosavadní psaní o Ukrajině. Na zcela amorální politiku EU upozornil článek Ukrajinský gambit: koloniální EU versus imperiální Rusko, kde jsme vypočítali důvody zájmu EU. Ruskou kartu hospodářské a strategické "pomoci" jsme rozebírali v článku Ukrajinští bojovníci za svobodu se mohou ohřát u zlevněného ruského plynu. A poslední analytický článek se týkal amerického tance s ukrajinskou opozicí, včetně oné neofašistické (Po Ukrajině se šíří stejné paramilitantní plakáty jako byly v Egyptě). Zájem USA a EU se liší jen v míře bezohlednosti a agresivitě, to je celé.

Takže pokud nás tamější americká diplomacie a ruská rozvědka chce fakovat, EU vzhledem ke své politice dělané naprosto stejným způsobem nemá žádnou možnost, jak se tomu bránit. A nyní v bodech k ruském mediálnímu čardáši, viz nedávný článek Soči a Guantánamo, dvě mediální bitvy dneška. Rusové opět vyhráli mediální bitvu, dále jen v bodech.

  • Americká arogance nijak nepřekvapuje, zato jejich hloupost. Odposlouchávají celý svět a sami nemají zabezpečené ani diplomatické mobily?
  • Moskva zveřejněním odposlechu přes proxy agentury mezi EU a USA ještě hlouběji vrazila klín, který mezi nimi latentně existuje již delší dobu. Navíc na našem příkladu je vidět, jak dodala munici kritikům imperiální politiky EU. Ta jde dělat demokratický binec do zahraničí, aniž by si zametla na vlastním ekonomickém, politickém a sociálním dvorku. Viz náš článek Zaorálek, Kličko a občanská válka.
  • Andrea Merkelová nemůže zbaštit, že jí NSA odposlouchala mobil jako každému jinému kmánovi v EU nebo v USA. Takže využila tohoto ruského gambitu k tomu, aby si doma a u Rusů udělala dobré oko. Takže Rusové vyhráli hned dvakrát.

Američané a EU by si měli konečně uvědomit, že už na světě neexistuje "tajná" diplomacie. Zcela určitě ne po Snowdenovi, Manningovi, Wikileaks a dalších únicích. Možná je na čase, chovat se slušně. Prý se to vyplatí, aspoň tak nás to učil jeden starý pan učitel ve škole.