Boj proti terorismu pomalu přechází do studené války, s vyhlídkou "prudké mínus". Stejným způsobem ratingová agentura S&P dále střihla o jeden bod směrem dolů rating ruských obligací na BBB-. Naposledy byl rating snížen v roce 2008, ale nyní bylo třeba kvůli Ukrajině trochu zabrat. Kdo si myslí, že dluhový rating nemá nic společného s politikou, ať se podívá na následující tabulky. Nejprve se podívejme na grafické porovnání výše ruského dluhu vzhledem ke světové zadluženosti.



Jak vidno, s Ruskem to není tak zlé, což dokazuje srovnání s USA. Hlavně se podívejte na absolutní výši dluhu na obyvatele (Debt per capita). Z přehledu je jasné, co se stane, až dolar přestane být světovou měnou. A Rusko už oficiálně oznámilo EU, že platby plynu se budou zúčtovávat v rublech.



Výkon ekonomiky v poměru k HDP je 1:8, ale poměr dluhu na hlavu je 1:29. Takže rating by se měl snížit spíše někomu jinému. Ale žijeme v období korporátního fašismu, kdy na podobné ekonomické úvahy není místo. Je jen škoda, že si S&P nedal vedle sebe tyto dvě tabulky.




Takže - odpovídá snížení ratingu reálnému vývoji dluhu? To by mohl tvrdit jen neoliberální děkan Ševčík z VŠE, ale nikoliv normální člověk. A nyní se podívejme na podrobnější vývoj ruského dluhu vzhledem k HDP po letech.



Na tom je jasně vidět, že rating je politickým klackem na neposlušné státy, aby si daly pozor, s kým se kamarádí. O tomto tématu píšeme na e-republice pořád. Viz Řecko, Irsko, Kypr a jižní státy EU. A na závěr se podívejte, jak je dobré, že Česko pod geniálním chemikem Kalouskem patří k hrdému Západu s jeho ratingovými agenturami.



Pokud by měřil S&P například USA a Česko svým "ruským" metrem, jsme my i naši američtí přátelé někde na úrovni rozbombardované a zbankrotované Libye. Naštěstí máme metry dva, a o to dnes zásadně jde. Jinak by nebyla ani ta studená válka. Ale stále platí nedávný článek s otazníkem: Mají USA sílu na nové kolo studené války? Údaje ukazují, že nikoliv, a proto ta mediální hysterie.