Španělský deník El Mundo nepřináší těsně před volbami do Evropského parlamentu povzbuzující zprávy. Lékařská Fakulta španělské univerzity v Complotense (Madrid) nechala při pokojové teplotě těla lidí určených k pitvě pro mediky a pro vědecké programy. Stalo se tak poté, co správce tzv. spalovač mrtvol odešel do důchodu a škola neměla peníze pro jeho náhradníka. K celé události došlo na Druhé katedře anatomie a embryologie. Nutno dodat, že katedra téhož jména s pořadovým číslem jedna žádné problémy tohoto typu nemá. Podle informací deníku El Mundo mají velmi přísný protokol, který takovým událostem předchází.

Jedná se až o 250 těl, která jsou v pokročilém stádiu rozkladu. Těla patřila lidem, kteří se rozhodli svou schránku přenechat vědě na výzkum. Nový správce nebyl najat z důvodů stížností odborů, které si stěžovaly na stáří spalovací pece, která je podle nich nebezpečná. Dalším důvodem by mohlo být to, že daná katedra nepřerušila za několik posledních desítek let přísun orgánů.

V několika místnostech tak leží těla ve stádiu mumifikace a jednotlivé lidské končetiny a orgány naložené ve formaldehydu. Do suterénu k tělům má přístup dvacet osob. Škola zahájila opatření k nápravě vzniklých událostí a snaží se událost co nejdříve vyřešit. Do školy dorazila inspekce z ministerstva práce, aby zkontrolovala pracovní podmínky. Přerušila výuku, výzkumné činnosti a uzavřela spalovací pec.