Jednou z mnoha zajímavých věcí, které pocházejí ze světa digitální měny Bitcoinu (BTC) v posledním měsíci je nárůst počtu nových obchodníků, kteří se rozhodli pro jeho přijímání. Ze strany obchodních partnerů to nejsou jen propagační akce. Podívejte se na tento graf.



Obchodování se usadilo postupně, po překonání nedůvěry v systém vypořádání plateb. Počet obchodních transakcí má stálý pozvolný růst. Spekulativní bubliny jsou v grafu jasně vidět, ale růstový trend je nezpochybnitelný. Detailní náhled BTC v grafech najdete zde.

Co nejvíce brání v používání digitálních měn

V současné době může použít BTC běžný spotřebitel těmito způsoby.

  • Prodá BTC na burze, ale tím vznikne mnoho nepříjemnosti. Je nutné poskytnout dokumentaci k transakci a čekat na aktivaci účtu, nebo jít do speciálního bankomatu. Platby takto provedené mají 3-15% poplatek.
  • Jsou samozřejmě i výjimky například jednoduché online obchodovací portály bez poplatků za transakci: BitcoinStreet.cz nebo plnohodnotná burza BtcEur.eu. Výhodou pro české a slovenské uživatele jsou online bankovní převody z Fio banky, takže nemusíte čekat a platit poplatky za SEPA platby, a nízké obchodní poplatky od 0.1 %.
  • Využít BTC přímo pro platby u obchodníka. Toto je samozřejmě nejlepší způsob z hlediska nakupujícího zákazníka.


Pojďme udělat srovnání proti obchodování s tradiční kreditní kartou.

  • Za prvé, celkový poplatek za použití BTC je podstatně větší než 3 % ve srovnání s nabitou platební kartou, nebo službou Paypal. Ve Spojených státech je možné koupit tuto měnu s 1% poplatkem u Coinbase, ale v mnoha dalších zemích je zase poplatek podstatně vyšší.
  • Za druhé, a toto je nejvíce sporný bod. Většina lidí už má kreditní karty, a ty si s Bitcoinem nerozumí. BTC má mnohem vyšší riziko známé jako volatilita, čili kolísání hodnoty měny.

Bitcoin je samozřejmě v mnoha směrech lepší, ale z velké části tyto jeho skryté výhody běžný spotřebitel platící kartou vůbec neocení. Zůstává zásadní otázka, co udělat s tzv. konverzními poplatky, které fakticky komplikují běžné placení a tím masové rozšíření v reálné ekonomice.

Výhody BTC jsou jasné - tato měna bude zadarmo

Za každým BTC je hlavně strojový čas počítače potřebný k jeho vygenerování. Proces získávání a udržování měny BTC musí někdo zaplatit. Protože samotné získávání je pořád obtížnější a tak nakonec bude této měny konečný počet. Celkové množství Bitcoinů, které budou vytěženy, je asi 21 000 000. Více jí už nepůjde vygenerovat a potom pravděpodobně bude poplatek za užívání 0 % .

Pokud lidé dostávají BTC prostřednictvím svého zaměstnavatele jako plat, tak tito zaměstnanci žádné poplatky neplatí. Zaměstnavatel, který vydává BTC jako obchodník, a také je přímo dostává od zákazníků, také žádné poplatky neplatí. V dlouhodobém horizontu, možná v ideálním případě naroste počet firem, které začnou přijímat BTC jako obchodníci a současně budou vyplácet BTC na účty zaměstnanců. Takto dojde k vytvoření stále se zvětšující, ale uzavřené komunitní ekonomiky bez poplatků.

Proč už BTC zadarmo konečně nefunguje?

Hlavní problém je praktický. Platformy pro přijetí i odeslání Bitcoinu (BTC) jako platby existují, to jsou různé peněženky. Tady máte například jednu do vašeho internetového prohlížeče, je to coinpunk. Platební terminál je takto k dispozici v každém moderním telefonu s připojením k internetu. Jak vypadá platba BTC v reálu, na to se podívejte se zakladatelem coinpunku.


Firma mající dobrou vůli obchodovat s BTC musí současně posílat a přijímat fiat měnu (euro, dolar ... všechno). Je proto vystavena tzv. kurzovému riziku danému jako kolísání hodnoty měny. Podniky, které používají Bitcoin jak na vstupní a výstupní straně jsou vystavené nerovnováze mezi oběma typy měn. Pro větší rozšíření na běžný platební styk je nezbytně nutné stabilizovat cenu Bitcoinu.

Příčiny kolísavé hodnoty BTC

Důvodem je to, že existuje mnohem více lidí, kteří vydávají BTC (platí s ním) než lidí, kteří ho přijímají, tj. vydělávají BTC obchodem nebo dostávají BTC jako mzdu. Transakční poplatky a odměna za potvrzení bloku jsou ekonomickou motivací činnosti těžařů (emitentů BTC). Snižováním odměny dojde ke stále většímu vyžadování transakčních poplatků. Těžba (tvorba BTC) i držení je financováno z rizikového kapitálu. Zkráceně platí, že je velká poptávka po BTC, ale těžaři (tj. emitenti), mají omezené možnosti dodat měnu na trh.

Ideálním řešením pro stabilizaci je hybridní přístup. Poslat do oběhu BTC obdržené pokud možno přímo od zákazníků, jako mzdu na peněženky zaměstnanců, a zbytkem z výměny zaplatit dodavatelům za dodávky nebo prodat BTC na burze. Vstup a výstup podniků vázaných na BTC platby musí podporovat všechny tyto možnosti. Nezbytná je výkonná on-line platforma, která tyto činnosti automatizuje a provede rychlostí světla. Na vývoji těchto aplikaci se intenzivně pracuje.

Zdroj: Bitcoin Needs Employers, Not Merchants

K BTC jsme již publikovali tyto články:
Ostrý start bitcoinu
V Kanadě běží první bankomat na bitcoiny
Zátah na Liberty Reserve je útokem proti virtuální měně Bitcoin
Komu slouží Bitcoin?