Sledujeme činnost senátorky Warrenové od té, doby, kdy byla jmenována členkou bankovního výboru v senátu. Mezitím stačila vynadat republikánům, že jsou krutí k občanům. Pak na půdě senátu zabojovala za minimální mzdu 22 dolarů/hod, která by měla pracujícím patřit podle průměrného zvýšení mezd. Viz grafy v článku Kdo bohatne a na kom. Její vystoupení na videu najdete zde, vtipné jsou pobouřené reakce oligarchiemi řízených politiků.


Nyní Warrenová vydala autobiografii A Fighting Chance, která se stala bestsellerem. Název připomíná generační rozdíl mezi jejím mládím, kdy v USA vládla relativní rovnost šancí, zaměstnanost a děti z chudších vrstev měly možnost studovat na univerzitách. Tato možnost "bojovat za svou budoucnost" (fighting chance) je nyní nové generaci upřena. Warrenová na příkladech ukazuje novou chudobu Ameriky a její zbídačení skrze vládu jednoho procenta, která si koupila stát i s politiky. Na to konto si Warrenovou zavolal Stephen Colbert do své televizní show jako hosta. Oba dva jsou naladěni na stejnou kritickou linii, takže si měli o čem vykládat. Colbert zaujal roli jednoprocentního oligarchy, který nechápe, proč se Warrenová rozčiluje nad stavem společnosti. A senátorka naopak tomuto "blbci" trpělivě vysvětlovala, jak to skutečně funguje. Pro anglické titulky si klikněte na značku "CC".

Rozhovor obou známých kritiků neoliberální společnosti ukazuje úroveň svobodné a liberální žurnalistiky v USA. Takových novinářů a mluvčích občanské společnosti je v dnešních časech korporátního fašismu a začínající studené války pochopitelně stále méně. Ale u nás již z veřejných médií vymizeli skoro úplně.