V Praze začala kampaň pro podzimní komunální volby. Exprimátor Jan Kasl skončil v roli lídra hnutí ANO a ohlásil kandidaturu s vlastní stranou Demokraté Jana Kasla (DJK), se kterou již jednou uspěl. Nyní tedy pro něj, stejně jako pro ostatní strany, přichází doba ladění kandidátek a volebních strategií, shánění sponzorů, tvorba programu, výroba reklamních předmětů, plakátů, tiskovin, nasmlouvání reklamních ploch a pouličních prezentací. Stovky a tisíce hodin práce na přípravě a realizace kampaně, přičemž ve všech stranách s tím, jak se blíží termín voleb, roste pocit, že měli začít dříve a že by potřebovali k úspěchu více peněz, více vstřícnosti v médiích a více reklamních ploch.

Proto lze jenom přivítat iniciativu komunikačního oddělení Magistrátu hl. m. Prahy. Její známá nezištnost a férovost umožní lídrovi jedné z kandidujících stran, shodou okolností TOP09 v čele s primátorem Tomášem Hudečkem, být již teď předskokany ostré kampaně. Prahu zaplavily oslavné plakáty na současné vedení Prahy. Podle sdělení Magistrátu se Pražané s touto „předkampaní“ budou setkávat až do září. Vynaložené finanční prostředky prý nepřesáhnou částku 350 tisíc Kč bez DPH. Rozměrově a finančně tedy nejde o Stalinův pomník na Letné, na který si zvykli starší Pražané, pouze o takový mediální před-pomník za post-demokratických časů.

Kdo nevěří, ať tam běží, ale ať nezakopne. Leč nebuďme hnidopiši a podívejme se do bývalé demokracie, za časů pražské ODS. Ostatní strany, nejčastěji ODS, si celá léta za veřejné peníze pořizovaly soukromou reklamu prostřednictvím různých občasníků vydávaných Úřady jednotlivých městských částí. Takže TOP09 jen navazuje na starou dobrou tradici. Není totiž nadarmo stranou konzervativní, tj. stranou starých osvědčených hodnot a metod, které ovšem nezdráhá obléci do zbrusu nových kabátů. Jestliže se ODS zdržovala smolením nějakých textů pochybné úrovně prakticky po celé volební období a pilně je prokládala portréty jejich primátorů a starostů, dnešní Topka vsadila na chlubivá úderná hesla.

Současný primátor Hudeček prý neměl na sebechlubení vůbec čas, udělal si ho až nyní. Tolik pracoval pro blaho Pražanů, že na své nepatrné ego úplně zapomněl. Teď vše napravuje a místo oduševnělé tváře nás obšťastňuje svým podpisem pod oduševnělými hesly typu: „Víte, že Výstaviště už není pro kočku? Že bráníme machinacím s pozemky? Že Praha bude mít klimatizované tramvaje? Že rozšiřujeme městskou zeleň?“ Není nad to, umět se pochválit, zvláště když mu to Pražané zaplatí ze svých daní.

A pražští voliči mají své obecní pitomce podobného ražení docela rádi. Vždyť volili s více než 50 procenty ODS Pavla Béma i Mirka Topolánka. A budou jistě na podzim většinově volit odéesku oblečenou do kabátu TOP09 Tomáše Hudečka a Mirka Kalouska. A je to jenom dobře. Jak se říká, chytrému napověz, hloupého trkni. Hlupáci potřebují číst programy, porovnávat sliby se skutky, hodnotit kandidáty apod. Chytrému stačí napovědět plakátem s dýmkou. A hned mu svitne, až zmodrá.