Náš prozatím nekonečný seriál Fakta o Sýrii končil posledním vývojem před prázdninami (Fakta o Sýrii XXIV. aneb Putin v Londýně). Protože konflikt se odvíjí přesně podle našeho očekávání, tak už zachvátil velkou část Blízkého východu. Po Iráku bude na řadě Libanon, ale o tom až někdy příště. Proto jsme rozšířili celý seriál na název "Fakta o Blízkém východě", ale pokračujeme v číslování podle staré lajny, aby bylo vidět, které články k tomu patří.

Nejmladší bojovník ISIL

Věříme, že i naši jinak rozumní (a proto nemnozí) čtenáři mají rádi nějaké drby, zvyšuje to klikovost webu. Tady je veselá historka z natáčení v Iráku. Na obrázku máte nejmladšího bojovníka ISILu.



Jmenuje se Júnes Abaúd, je mu 13 let a je čistokrevný Belgičan. Jeho otec Omar původem z Maroka má krám někde v Belgii. Tento postarší bojovník přišel do Iráku zabíjet pro západní hodnoty islámu se svým 27letým bratrem jménem Abdelhamid. Jen z Belgie odešlo podle odhadu do ISIL asi 200 bojovníků, z celé EU se jejich počet odhaduje asi na 2 tisíce. Hodnoty demokracie asi nejsou pro tyto Evropany natolik silné, aby neodolali volání krve, kterou na Blízkém východě pomáhají rozlévat právě Evropané a USA. Ostatně, kvůli ropě a plynu to už dělají asi sto let.

Sýrie, zprávy z bojiště

Necháme zatím stranou mapy hlavních ofenzív (Damašek, Aleppo, Homs), protože to by bylo na samostatný článek. Začněme tím nejdůležitějším. Mohutný příliv zbraní z Iráku zamotal Asadově SAA hlavu. Nezapomeňme, že ISIL má nyní kompletní divizní vybavení irácké armády, čili celou sestavu americké a evropské výzbroje, kterou jsme tam nechali na podporu demokracie pod vedením americké louky, šíitského premiéra Al-Malikiho. Tu demokracii jsme instalovali terorem a zabitím celkem asi 1 miliónu lidí. Viz tematické číslo Irák, deset let vraždění (2013-09). Nebo se podívejte na souhrnný přehled stavu světa v PDF podle publikovaných článků a témat v roce 2013 (Co vzal rok 2013). K tomu se přidala totální sebevražedná taktika povstalců v Sýrii, která vypadá následovně. Ke kasárnám vyrazí 6-8 sebevražedných opancéřovaných náklaďáků ISIL plných trhavin a nechají se najednou vyhodit u vjezdu nebo na kontrolních bodech. V tento moment zaútočí povstalci raketami a přímou invazí. Proto musela armáda opustit celá stanoviště, která nešla bránit. První velký vojenský úspěch proti této děsivé taktice ISIL přišel tento týden. Viz toto video.


Klíčová oblast kontrolovaná ISIL je kolem města Ragha a boj běžel o velmi důležitou leteckou základnu Tabga. ISIL si připravil své americké náklaďáky a obrněná vozidla pro sebevražednou misi a vyrazil. SAA celé vstupní území zaminovala, nastartovala stíhačky, vrtulníky a raketomety. Výsledkem bylo rozbití celé jednotky tzv. "usekávačů hlav", na poušti leží asi 150 mrtvých bojovníků ISIL. Čečenský velitel je znechucen, ten katarský údajně leží v písku. Podle syrského tisku ISIL patří mezi tzv. "neumírněné usekávače hlav", na rozdíl od USA a EU podporovanou al-Kájdou a dalšími jednotkami, které patří demokratickým faktem příslušnosti k západním hodnotám k tzv. "usekávačům umírněným". Záběry masakrů těchto spojenců Západu (natož tzv. "teroristů ISIL") dávat nebudeme. V islamisty obsazených územích se sekají hlavy civilistů, žen i dětí a dávají se jako dekorace na veřejná místa, přičemž se ihned natáčejí na propagační videa. Takový evropský středověk je to, ale v mediálním věku.

Evropa, USA a usekávači hlav

Tiskovka prezidenta Hollanda minulý týden pro Le Monde ukázala, kam se USA a Francie dostaly. Postup ISIL je vyřešená věc, ovládá v Iráku kmenová území s místními náčelníky, každý den má asi 3 milióny dolarů příjmu z ropy. Má k dispozici celou západní výzbroj, kterou si převzal v obsazených mosulských a jiných kasárnách, a to dokonce bez podpisu. Psali jsme o tom jako první, takže článek už zapadl, ale platí pořád (Proč uspěli islamisté v Iráku). Toto je tak trapné, že západní korporátní média včetně našich o tom raději neřeknou ani slovo. Problém je, co dál. Američané mají jeden jediný recept: bombardovat, bombardovat. Svědčí to o vysoké míře taktické inteligence, kterou v Iráku veřejně ukazují už deset let, a to za cenu asi miliónu životů a celkem 6 biliónů utracených vlastních dolárků. Celá oprava americké zpustošené infrastruktury země by stála pouze 4 bilióny dolarů (Zpráva o stavu infrastruktury v USA). A tyto peníze vzalo ono 0,1 procento onoho superbohatého jednoho procenta, kterému patří vojensko-průmyslový komplex. A chce ještě více. Jak jinak také v době boje proti teroru a masového odposlouchávání všech.

Prezident Hollande je ještě v trapnější situaci. Celou dobu podporoval FSA, což byla skutečná vojenská opozice proti Asadovi. Jenže tato parta zhruba před půl rokem fakticky přestala existovat, viz heslo "FSA". Proti hrozbě vítězného ISILu se spojili s těmi umírněnými usekávači hlav, tj. s al-Kájdou a al-Nusrou. ISIL je vraždí šmahem stejně jako Asadovce, na svém území má rád jeden islámský pořádek na způsob Saúdů. Takže Le Monde a ostatní "patriotické" francouzské noviny stojí před pořádným dilematem. Jediný skutečný odpor klade ISILu od samého začátku jen a jen Asadova SAA, která je nyní už skutečně patriotická a bojují tam všichni Syřané, bez rozdílu kmene. Jenže Francie se podlým a zištným způsobem spojila s USA, Katarem, Emiráty a Saúdy a chce Asadovu Sýrii (i s jejím obyvatelstvem) zničit kvůli přepravě plynu a ropy. Takže nezbývá, než totální paranoia. Rusové, Hizballáh a Asad připomínají zblblému Západu, že bez jejich boje by dnes ISIL ovládal celý Blízký východ. A mají pravdu, ale to Západu nebrání, aby ISIL v Sýrii nepřímo podporoval.

USA a Francie začínají tvrdit, že ISIL operuje hlavně z Asadovy Sýrie. Pak začnou ve druhém kole tvrdit, že ho Asad podporuje. Naši čtenáři už tímto budou vědět, že je to naprostý kec, ale pilné korporátky se spolehlivě postarají o zbylých 99 % populace. Pak konečně můžeme, my kapitalističtí soudruzi, bombardovat a bombardovat. Vlastně nemůžeme. Před Sýrií už půl roku stojí celá ruská flotila s raketami a nepustí tam ani americkou myš, natož ty stíhačky a křídlaté rakety z letadlových lodí.

Takže zatím budeme bojkotovat úspěch SAA v boji proti ISIL, přitom budeme lifrovat al-Kájdě a jiným umírněným usekávačům hlav v Sýrii vojenské dodávky, a tak vítězně naplníme totální paranoiu Západu na Blízkém východě.