Série "Fakta o Sýrii" a "Fakta na Blízkém východě" ukazuje už rok a půl průběh špinavých válek na Blízkém východě, kam do ohně ropy a občanských válek Západ přidal své vlastní velmocenské zájmy. Viz článek Fakta o Sýrii XI. aneb Kdo válčí a proč. Výsledkem je účet, který může zničit zbytek demokracie na Západě, protože Západem podporovaní teroristé se z prohrané války o Sýrii postupně vracejí domů. Prohráli a jsou plní vzteku za to, že Západ jejich vraždění v cizí zemi podporoval jen napůl. Výsledkem bude vlna teroru v Evropě, protože kdo s terorem zacházel jako se zbraní, ten s ním také sejde jako se zbraní. Píšeme o tom už rok. A nyní k Izraeli, který s terorem, zachází mistrovsky už od doby, kdy židovští osadníci bojovali za svou nezávislost na Britech.

Vytváření nárazníkových zón v Sýrii

Starší článek Fakta o Blízkém východě XXVIII. aneb Jak zachovat ISIL ukázal paradoxní situaci na Golanech, kde Izraelci mají spočítané i myši na poli, ale nikoliv teroristy z al-Nusry. Ti jsou v tomto pásmu jako doma a chodí se po útoku léčit do izraelských nemocnic. Navíc je Izraelci nechali vydělat na náš účet pár miliónů výkupného tím, že je blahosklonně nechali unést vojáky OSN z jejich posádky na Golanech. Proč by je ještě platili, když na to mají OSN, že ano. Proč to všechno? Ze stejného důvodu, proč USA a Turci jednak mediálně a jinak bombardují ISIL a jednak jej přiživují zbraněmi z Turecka, aby mohli pokračovat ve vraždění a tak oslabovat Asadův režim.

Cílem západních velmocí je vytvořit v Sýrii tzv. "nárazníkové zóny" (buffer zones), které bude mít pod kontrolou buď přímo Izrael jako nezákonně okupované Golany, nebo je bude ovládat nepřímo, přes jimi podporované teroristy a žoldnéře. Co tato taktika znamená pro civilní obyvatelstvo, to si můžete domyslet sami. A co udělají tito žoldnéři, až Sýrie podporovaná Irákem, Ruskem, Hizballáhem, Kurdy a místními obyvateli tyto zóny dobude a tzv. "umírnění uřezávači hlav" se vrátí po dovolené v džihádu zpět do EU, to si také můžete domyslet. Vlastně už se to děje. Klíčový článek k "buffer zones" se jmenoval Fakta o Sýrii XVII. aneb komedie v Ženevě. Stratégové Izraele cíleně vytvářejí v pohoří Kalamún a zejména na Golanech nárazníkovou zónu teroristických bojůvek, které budou chránit Izrael a budou trvale ničit syrskou ekonomiku. Viz tato mapa.



Izrael je aktivní v syrském konfliktu od samého začátku. Pilně podporuje teroristy všeho druhu podle starého římského a koloniálního britského hesla "Rozděl a panuj". Do války se zapojil nutně. Na Asadově straně totiž bojuje Írán a Hizballáh, dva největší nepřátelé Izraele. A nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Takže Izraelci dodali opačné straně povstalců a teroristů spojovací zařízení, léčí jejich bojovníky a na straně USA zajišťují odposlech a logistické operace všeho druhu. Celkem leželo v izraelských vojenských nemocnicích více než 1600 bojovníků, léčení platila pochopitelně Saúdská Arábie. Izrael přímo bombardoval stíhačkami syrské území, čímž de facto vyhlásil Sýrii válku. Protože Izrael dobyl Golany válkou a okupuje je nezákonně v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti, Sýrie má právo si tato svá území válkou dobýt zase zpět. Psali jsme, že po osvobození území Sýrie začne válka o Golany. A jak se zdá, tato válka začala už teď, protože Izrael ji urychlil teroristickým atentátem spáchaným přímo v Sýrii.

Vražda ve státním zájmu

V nárazníkové zóně kontrolované Izraelem a jeho proxy-spojencem, teroristy z al-Nusry, je celkem živo. Jenže toto okupované území oficiálně a právně patří Sýrii, která na rozdíl od Izraele a Západu nemá ráda dokonce ani umírněné uřezávače hlav, které nyní oficiálně podporuje USA a EU. Takže Sýrie, Írán a Hizballáh, tři hlavní spojenci bojující proti teroristům ze Saúdské Arábie, Kataru a Evropy, začali bojovat proti al-Nusře hned za nárazníkovým pásmem Golan, tedy v oblasti syrského hraničního přechodu Kunejtra. Toto pásmo přímo kontrolují teroristé z al-Nusry pod vedením okupační mocnosti Izraele. Hlavní velení al-Nusry se nyní rekrutuje z Jordánska, kde jsou hlavní výcvikové tábory žoldnéřů placené Saúdy a USA. Sýrie ztratila v Kunejtře za posledního půl roku skoro 80 % území, které v rámci operace "buffer zones" dobyla al-Nusra nepřímo podporovaná Izraelem a USA. Po ztrátě strategické výšiny Tel al-Hara přešla SAA do protiútoku. Začala z tohoto území postupně vytláčet teroristy a zahraniční žoldnéře. Pochopitelně za pomoci taktéž zahraničních žoldnéřů z Hizballáhu a Iránu. Jenže pozor, toto dělali na svém vlastním území, které dobývali zpět.

Izrael reagoval klasicky, jako je na Blízkém východě zvykem. Kdo se vám nelíbí, toho vyhodíte do vzduchu pomocí atentátu. Izraeli se atentát na čistě syrském území opravdu povedl. Vyhodili do vzduchu 5 důležitých bojovníků Hizballáhu, generála íránských revolučních gard a zranili jednoho ruského poradce. Minimálně ty poslední dvě položky je přijdou dost draho. S Hizballáhem už mají nevyřízené účty za prohranou válku v Jižním Libanonu 2006, tam se jen vrší nevyřízené položky.

Současná taktika Izraele

Vraždit je jedna věc. Ale uhrát současnou strategickou bitvu na Blízkém východě a přitom dále krást všem okolním zemím pitnou vodu, šelfovou ropu, plyn a zemědělskou půdu, to je věc druhá a mnohem obtížnější. Poprvé se ukazuje impotence USA na Blízkém východě, kterou si ovšem způsobili sami. Navíc je premiér "Bibi" alias Benjamin Netanjahu naprosto arogantní demagog, s nímž se Obama už dnes zcela veřejně nechce setkat, kvůli Bibiho podrazům skrze židovskou lobby, která už celá desetiletí manipuluje americké volby. Takže taktika "rozděl a panuj", kterou Izrael úspěšně provádí na Arabech od vzniku státu Izrael, se nyní krapet zadrhla. Írán se stal po vyhrané tiché válce s USA mocností č. 1 na Blízkém východě, protože mu patří i 2/3 Iráku. Zde USA předvedla naprosté vraždící fiasko ukončené vládou ISIL a vznikem Kurdistánu. Viz článek Proč uspěli islamisté v Iráku. Jakmile Rusové dodají raketové systémy S-300 Sýrii a Iráku, tak je vymalováno. Rusko tyto dodávky s oběma zeměmi podepsalo již před 5 lety, tedy před vznikem války v Sýrii. Ale na rozdíl od USA nemají Rusové žádný zájem na eskalaci konfliktu na Blízkém východě a tyto zbraně zatím nedodali. Jenže střílet po ruských poradcích v Sýrii, to nebyl moc dobrý nápad. Rusové také nestřílejí po US-poradcích v Jordánsku, kde je jich plná země a kde navíc cvičí teroristy pro válku v Sýrii.

Izrael po teroru v Kunejtře hodil zpátečku a potřebuje získat čas, aby mohl opět rozjet svou úspěšnou strategii "rozděl a panuj". Nyní jede v modelu "cukr a bič". S bičem nemá problém, viz poslední prohlášení generálního štábu. Velitel severní oblasti Aviv Kochavi a šéf operací Joav Har Even připravují severní část armády na bojové operace, které po jimi rozpoutaném a udržovaném teroru jistě nastanou. Hizballáh a Írán se už jasně vyjádřily a odplata za teroristický útok jistě přijde. A čím bude promyšlenější, tím to bude pro Izrael horší. Obviněna je pochopitelně druhá strana, ale to nechme bokem. Izrael je už na Golanech ve skutečné válce, nejen v té propagandistické.

Vzhledem k Rusům ovšem Izrael není v tak jednoduché pozici. Vtip říká, že Rusové se odstěhovali do Izraele jako do zaslíbené země proto, aby unikli peklu neoliberální ekonomiky rozpoutané proamerickým Gajdarem a spol. za vlády opilého Jelcina. Izraelské noviny tedy 23. 1. napsaly, že Izrael oficiálně požádal Moskvu, aby dělala diplomatického prostředníka v teroristické a jiné válce Izraele proti Sýrii, Hizballáhu a Iránu. Tím dali Izraelci další facku Američanům. Ale židovská lobby v USA kontroluje volby, takže je to jedno. A navíc zvítězili ve volbách na další dva roku jestřábí Republikáni naklonění Izraeli, takže teď už je to úplně jedno. Zato Rusové jsou jiná liga a tam není jedno vůbec nic. Izrael potřebuje získat čas a musí zastavit dodávky raket S-300, které by plně kontrolovaly vzdušný prostor nad Izraelem. A to není dobré, když vaše stíhačka startuje k teroristickému či vojenskému útoku proti bojovníkům na Golanech. A útok na třech frontách by už Izrael nemusel tak snadno vydržet. A hlavně by mohl velmi brzy ztratit okupované Golany, které jednou tak jako tak ztratí.