Začněme těmito dvěma články, které jsme psali během roku 2014 o situaci v Iráku. Nejprve je třeba přečíst článek Proč uspěli islamisté v Iráku. Ukazuje základní fakta o vzniku ISIL. Dúrího frakce bývalé Saddámovy vládní strany Baas po několik let úspěšně infiltrovala rozloženou armádu, krok za krokem. Nyní se spojila s teroristickými skupinami sunnitů ISIS, Ansar al-Sunná a dalšími, které známe z bojů o Sýrii. Tyto skupiny na oplátku poskytly sekulárním důstojníkům své vojáky, i když je nenávidí jako nevěřící psy, navíc šíitské rasy. Na Blízkém východě se ale spojenectví uzavírají velice snadno a stejně rychle se mění i bojující strany. Ideologický cement této aliance tvoří sunnitští klerikové jako Harít al-Dhárí, Rafí Rífaí a Abdul Málik al-Sádí. Klíčovou postavu odporu představuje šejk sunnitských kmenů kolem Mosulu, jménem Ali Hatím. Tento kmenový vůdce přitom nenávidí al-Kájdu, protože ji považuje za figurku na šachovnici CIA.To znamená, že mluvčí kmenů a sunnitští klerikové v tzv. "sunnitském trojúhelníku" považují premiéra Malíkího a jeho vládu za loutky USA, které si navíc drželo na výplatní listině teroristy jako byl bin Ládín a jeho Al-Kájda. Je jen logické, že pro tyto kmeny je irácká armáda považována za okupační vojsko, které slouží zájmům USA.

Další článek se jmenoval Nová vláda vítězné koalice v Mosúlu. Městu nyní šéfuje nový guvernér, bývalý vojenský důstojník Haším al-Džamás. Kariéra tohoto muže stojí za zmínku. Narodil se v Bagdádu v roce 1949 a vystudoval na vojenské akademii al-Ghozlaní přímo v Mosúlu, stejně jako stovky dalších důstojníků irácké armády. Bojoval ve všech iráckých válkách: proti Íránu, Kuvajtu, spojeneckým vojskům i USA.

Tyto skupiny vedly organizovaný odpor proti loutkové vládě v Bagdádu od roku 2005 a postupně se účelově spojily s teroristy z al-Kájdy a ISIL. Nový guvernér al-Džamás z nejsilnější frakce "Vojenská rada" (Military Council) je nyní šéfem tří ozbrojených brigád, které kontrolují dobyté město Mosúl a vlastně i oblast Ninive. Jeho jednotky jsou složeny z vojsk ISIL, bývalých saddámových vojáků vyloučených z armády na povel USA (tzv. Military Council) a jednotek bývalých baasistů, které vede bývalý armádní velitel Izát al-Dúrí citovaný v minulém článku. Fakticky by se dalo říci, že částečně jde o vojenský puč bývalých vojáků, které hloupý protektorátní správce Bremmer vyloučil z armády. Nyní se skvostně vrátili na scénu a mají na své straně velkou část armády. Tolik k naší analýze o vzniku ISIL. A nyní můžete vychutnat americkou verzi, jež doplňuje fakta, která jsme napsali loni. Další kolo US-komedie ohledně ISIL výborně ilustruje tento obrázek.



Následující video sestavila skupina kolem republikána Rona Paula, který po dobytí Iráku vystřízlivěl. Nyní se (konečně!) stal rozhodným kritikem americké politiky na Blízkém východě. Lépe pozdě než nikdy. Ve videu se nedozvíte nic o faktech, která jsme uváděli výše. Ale zato přesně ukazuje jinou tvář americké devastující politiky na Blízkém východě. A to je naprosto absurdní politika podpory ISIL v Sýrii a Iráku. Dostávají zbraně skrze teroristické organizace bojující proti Asadovi v Sýrii, které vyzbrojuje a platí USA.


Video ukazuje vznik ISIL v Sýrii, kde tato frakce nehrála žádnou roli do roku 2009, kdy byla postupně vyzbrojena skrze US-dodávky bojovým skupinám kolem FSA. Jenže ta se po porážkách prakticky rozpadla, její vojáci se buď vrátili zpět k Asadovi, přešli na stranu Al-Nusry a ISIL, prodali těmto teroristům zbraně a šli jednoduše domů, nebo jim dál dělají výkladní skříň tzv. "umírněných skupin" a berou americkou a EU pomoc zaměřenou proti Asadovi. Každý si musí nějak vydělávat, i tzv. "umírnění uřezávači hlav". Podívejte se na naše "Fakta o Sýrii", které už dva roky píšeme. Takže FSA vyzbrojila americkými zbraněmi ISIL a ten si za odměnu šel dobýt Irák, kde po odchodu či útěku Američanů zavládlo mocenské vakuum, jak říká video. ISIL prostě přišel a vyplnil takto vzniklou prázdnotu.

Jenže video už nijak nevysvětluje, proč to šlo tak rychle. Proč má ISIL podporu místních sunnitských kmenů? Jak to, že s jeho jednotkami bojují i skupiny bývalých generálů irácké armády? To by si musel sáhnout do svědomí i Ron Paul a ptát se, proč naletěl na falešné informace Pentagonu a CIA ohledně druhé války v Iráku. Ale k jeho cti je třeba říci, že s touto válkou nesouhlasil. Proto také může v USA nyní mluvit pravdu, na rozdíl od mediálních korporátek, které tehdy bezostyšně lhaly a lžou i dnes. Viz případ Briana Williamse v článku Dvě novinářské hvězdy, dva osudy. Korporátky, i ty naše, nyní musejí skrývat pravdu o ISIL skrze další lhaní, mlžení, mlčení a mediální manipulace. Jenže jejich lež má krátké nohy, protože stále ještě existují i nezávislá média.