Článek Detroit - anatomie nevyhnutelného bankrotu popsal ekonomické a sociální důvody krachu tohoto města a porovnal je s českou realitou. Pád tohoto zkrachovalého a zadluženého města dále pokračuje. Proto je dobré se podívat na vyhlídky systému, který je zcela pod kontrolou korporátního fašismu. V EU se podobný zápas nyní vede o Řecko, které zatím odolává. Viz článek Co dělá EU naším jménem v Řecku.

Chudí bez práce a bez pitné vody

Detroit je nyní oficiálně nejchudší velké město v Americe poté, co v USA ve velkém zkrachovala industriální výroba. Šetřit se pochopitelně začalo od těch nejchudších, kterým se zavírají dodávky pitné vody. Detroit se tím dostal na úroveň nejchudších států Afriky, Asie a Jižní Ameriky a jejich slamů. O vodu přijdou desítky tisíc rodin s dětmi, které jsou bez práce a nemohou zaplatit zvýšené ceny po krachu zprivatizovaných a vytunelovaných vodáren.

Příští měsíc bude v Detroitu od pitné vody v kohoutcích odstaveno každý den 800 domácností denně. Zadlužené domácnosti mají 10 dní na to, aby zaplatily, jinak o vodu přijdou. Celkem je na seznamu 28.000 domácností, které přijdou na řadu od poloviny do konce dubna. Celkový počet lidí, kterým hrozí odpojení od vody, je 100.000 lidí, čili 14 procent obyvatel města. Neoliberálně vedené město se od hospodářského zázraku do 1980 v necelé jedné generaci vrátilo do předindustriální doby 19. století. Viz situace v Česku, která zatím není tak dramatická. Ale to jen proto, že zadlužení měst nedosáhlo úrovně Detroitu. Vodárenství drtivé většině měst v Česku už také dávno nepatří.

Řádění korporátního fašismu v Detroitu

Zadlužené město dostalo po krachu vnucenou správu, stejně jako se to Trojka snaží prosadit pro Řecko. Bezohlednost, brutalita a barbarství bankéřů a oligarchického systému nezná meze. Jedno procento až jedno promile normální lidi naprosto nezajímají, protože tato vrstva vládnoucích nadlidí je v reálu vůbec nepotkává.

Skupina věřitelů se spojila s jimi nakloněnými soudci, kteří striktně pozitivisticky odsoudili město k placení všech nesmyslných pohledávek a kontraktů. Tyto úpisy uzavřela s oligarchy jimi uplacená a zkorumpovaná politická reprezentace, která předtím zprivatizovala městské služby. Americký konkurzní soudce Steven Rhodos prohlásil v říjnu loňského roku, že neexistuje žádné vymahatelné právo na bezplatnou nebo dostupnou pitnou vodu, stejně jako neexistuje žádné právo na dostupnost ostatních životních potřeb, jako je přístřeší, jídlo a lékařská péče. Soudce tedy v podstatě řekl, že chudí mohou ve zbankrotovaném městě legálně zemřít.

Stejný soudce ovšem bez mrknutí oka nechal tučné odměny všem exekutorům a právníkům, kteří jako supi rozkrádají zbytek akvizicí Detroitu. Bez řeči schválil odměnu 178 miliónů dolarů za konzultace právním kancelářím, které ve spojení s korupčními politiky města nechali Detroit zbankrotovat. Například firma Jones Day dostala celých 58 miliónů. Je dobré vědět, že podílníkem této firmy je Kevyn Orr, kterého Michiganský guvernér Rick Snyder jmenoval provizorním správcem města po vyhlášení bankrotu v červenci 2013. Bankrot je klíčem, protože pak už město spravují finanční supi přímo. Pokud se obyvatelé vzbouří, od toho je tu armáda a policie, aby udělala pořádek.

Podívejme se na činnost Kevyna Orra, který zavedl do Detroitu přímou diktaturu banksterů. Tento nouzový manažer rok a půl cíleně odřezával od rozhodování volené orgány města, aktivisty a občanské organizace, které se ve zbankrotovaném městě snažily udržet normální život. Měl pochopitelně podporu obou hlavních oposmluvních stran, tedy uplacených Republikánů i Demokratů. Všechny zval na večírky a cíleně platil jejich volební kampaně ze zbytků rozkradeného města.

Proč se nás to týká

Nakonec se zoufalí obyvatelé obrátili přímo na OSN, protože korporátní fašismus je pomalu zabíjí. V černu 2013 představitelé úřadu pro lidská práva OSN (Office of the High Commissioner for Human Rights) podepsali dokument, které na adresu situace v Detroitu říká následující.

Odpojení vodohospodářských služeb z důvodu nezaplacení z důvodu nedostatku prostředků představuje porušení lidského práva na vodu a jiných mezinárodních lidských práv.

Reakce korporátního fašismu a jim poplatných médií nebyla žádná. Lidská práva v USA nejsou tématem, nejde přece o děsivé Putinovo Rusko. Odpojování vody začne příští měsíc, viz předešlá fakta.

Pokud nechceme dopadnout stejně, podívejte se na analýzy e-republiky ohledně českého vodárenství (Pravda o vodě). A dále připomínáme za redakci, že náš list oficiálně podporuje celoevropskou petici nazvanou "Právo na vodu", viz článek Občané EU brání právo na vodu. Obecně k celoevropským referendům za loňský rok viz článek Občané v EU prohrávají, viz rok 2014. Příklad Detroitu ukazuje, že jde o vážnou věc života a smrti.