Prvním evropským kupcem produktu, který se proslavil díky tiskové konferenci Vladimíra Putina, se stalo Německo. Jak oznámil televizi LifeNews obchodní ředitel Obchodní společnosti „Vjatič“ Ruslan Vladimirov, byl v těchto dnech uzavřen velký kontrakt na dodávky tradičního ruského nápoje do Německa. Odtud se bude dovážet do jiných zemí Evropské unie. Kromě toho bylo dnes oznámeno, že od 1. dubna se vjatský kvas objeví na všech pultech prodejen tržní sítě Auchan.

„Právě jsem se vrátil ze služební cesty do Německa, uzavřeli jsme kontrakt s velkou firmou, která se specializuje na distribuci ruského zboží, a to na dodávky vjatského kvasu do Německa a jiných zemí EU,“ uvedl Ruslan Vladimirov. „Sezóna tam už začala, dnes ráno měli v Německu 15° C, proto dodávky začnou v nejbližší době.“

Připomeňme si, že v prosinci 2014 na 10. tiskové konferenci prezidenta Ruska, konané každý rok, žurnalista Vladimír Mamatov z Kirovské oblasti ve svém diskusním příspěvku hovořil o problémech ruských producentů osvěžujících nápojů, kteří ustupují na trhu takovým gigantům, jako je Coca-cola. Jeho poněkud komické vystupování vzbudilo v sále veselí a oživení. Poslouchaje nepříliš souvislý monolog, dokonce i Vladimír Putin žertem připustil, že žurnalista „si už od rána zavdával kvasu“. Vladimír Mamatov odpověděl, že ho chtěl pohostit také, „ale prezidentova ochranka mu nedovolila nic pronést s sebou.“

Hned po tiskové konferenci kolegové Vladimíra Mamatova oznámili, že korespondent z Kirova skutečně opilý nebyl. Od té doby popularita vjatského kvasu začala nabírat na obrátkách. Hned po tiskové konferenci oznámila společnost Auchan provozující síť hypermarketů, že umožní „Vjatiči“, aby se účastnil výběrového řízení na dodávky kvasu. Spolupracovníci kirovského závodu přiznali, že vůbec neočekávali, že o vjatském kvasu budou informovat televizní diváky celé země. Jako výraz poděkování prezidentovi Vladimíru Putinovi za podporu nápoje, který je připraven bojovat za titul národní, se na závodě rozhodli poslat sadu nápoje do Kremlu.

Zdroj: http://lifenews.ru/news/151887, překlad: Alena Mikulášková

Pozn. překl.: Na youtube si lze pustit video pod názvem „Vopros Putinu. Vjatskij kvas.“ Objevuje se ve dvou formátech – mluveného slova a hudebního projevu.