Začněme stručným představením jmen a oborů, ve kterých tito bohatí muži Ukrajiny působí. Ale mějme na mysli, že odhady majetku a odvětví se týkají výchozího rozložení majetku ukrajinských oligarchů před občanskou válkou.

Ihor Kolomojský a spolupracující Hennadiy Boholiubov
Třetí nejbohatší oligarcha na Ukrajině, po Rinatu Achmetovi a Viktoru Pinčukovi. Světové pořadí 377. na světě podle listu Forbes. V březnu 2015 list The Economist odhadl hodnotu jeho majetku 1.36 miliard dolarů.

  • 100% společnosti Privat Group.
  • 60% Airlines Aerosvit(bankrot), Dniproavia, Donbasaero
  • 13% Banking system PrivatBank 25% of total Ukrain.deposits, 30% of bank cards
  • 95% (25% populace) TV group UNIAN

Andrij Verevský

  • 35% Slunečnicový olej Kernel group

Oleh Bakhmaťuk

  • 51% Průmyslová vejce Avangard.co.ua
  • 87% Zpracování vajec

Yurij Kosjuk

  • 50% Průmyslová produkce kuřecího masa OJSC Myronivskyj Chliboprodukt

Rinat Akhmetov

  • 50% Těžba uhlí, výroba energie DTEK 100% exportu el. energie
  • 50% výroba a prodej oceli , výroba energie Metinvest
  • 46% koksovatelné uhlí, brikety, rudné koncentráty,
  • 40% prodej ocelářských polotovarů,
  • 95% (35%) TV Ukraina media group (TV, Radio, Segodnja noviny)

Viktor Pinčuk

  • 95% (30%) TV STB ICTV New Channel

Dmytro Firthaš

  • 100% Dodávky plynu konečným spotřebitelům DF Group, chemický průmysl, výroba titanu
  • 95% TV Inter, K1, K2, NTN


Ukrajina po získání nezávislosti v roce 1991 zvládla přechod k tržnímu hospodářství mnohem hůře než Rusko. Ukrajina neměla vzdělané ekonomy a navíc se zde objevilo veliké institucionální vakuum. Země skončila během 20 let v čistém plundrování a nakonec i v oligarchickém banditismu nyní přímo podporovaném Západem. Vláda pomohla několika oligarchům vytvořit vstřícné korporátně-fašistické prostředí a podporovala rostoucí koncentraci trhu. V současné době jsou hlavní trhy na Ukrajině rozděleny mezi klany těchto lidí - Rinata Achmetova, exprezidenta Viktora Janukovyče, současného prezidenta Petra Porošenka, Ihora Kolomojského a Dmytra Firtaše.

Rozpad ekonomiky

Většina zdejších oligarchů získala své bohatství ze surovin a papírenského průmyslu. Fakticky bez náhrady plundrovali bohaté přírodní zdroje Ukrajiny a její rozvinutou průmyslovou infrastrukturu zděděnou z SSSR, která zde vyráběla letadla i raketové motory. Jenže tito janičáři vůbec neinvestovali do privatizovaných podniků a pouze je vykrádali ve velkém stylu. Dokonce zanikly investice s návratností pouhé dva roky. Obchodní strategie neměla žádné nové nápady, chybí inovace nebo starty nového podnikání. Jediným zájmem oligarchů byla a je rychlá hotovost. Proto prodali zemi Rothschildům a peníze vyvezli ze země (Nacionalistický žid Kolomojskij prohrál rabování Ukrajiny s Rothschildy).

Oligarchové navíc vedli jen exportně orientovaný průmysl. V roce 2012 představoval vývoz 51 % celkového HDP. A z toho 52 % byly primární komodity, suroviny, ocel, chemické suroviny a zemědělské komodity. Tato struktura vývozu se nyní zhroutila. V důsledku toho jsou rezervy ukrajinské centrální banky (NBU) na nule, zkolabovala národní měna, reálné příjmy i důchody občanů. Od roku 2008 proběhly tři devalvace hřivny. Většina lidí v důsledku toho dnes utrácí 70 % svých příjmů na potraviny a bydlení.

Ožebračení lidí paradoxně způsobilo nízké náklady na výrobu. Mzdy jsou třikrát menší než v Evropě, průměr je kolem 280 euro měsíčně. Asi 5-10 miliónů z celkem 45 milionů Ukrajinců je nuceno hledat práci v zahraničí. Průměrná provozní marže velkých a středních podniků byla 4,3 % pro celé hospodářství, a 3,4 % pro průmyslový sektor, což je mnohonásobně méně než jinde. Navíc oligarchové blokují jakýkoliv progresivní vývoj, protože by jej nemohli efektivně kontrolovat. Země je v bankrotu a stará se jen o vedení války a radikalizaci systému. Ten postupně dostává fašistické a stalinské rysy (mučení a nelegální únosy lidí, teror, exekuce na východní frontě…). V ekonomice a v silně zfašizované politice tím vznikl začarovaný kruh, který pravděpodobně skončí tragicky.

Politické škatule, hejbejte se

Roste napětí mezi prorothschildovskou skupinou, která prodala zemi USA a západním korporacím, a mezi nacionalistickým až fašistickým křídlem. To nenávidí Židy a Poláky, prohrává v Novorusku, a přitom musí trpět trvalý výprodej země a dokonce i částečnou demobilizaci fašistických bojových tlup na východní frontě. Na to tlačí zejména Západ, který už jen s největším vypětím propagandistické mašinérie kryje zvěrstva těchto jednotek, včetně trvalého bombardování civilních čtvrtí kyjevskou juntou ve velkých městech. To se vrací jako bumerang, skrze diskreditaci korporátního tisku. Jeho otřesený kredit bude za chvíli citelně chybět na domácí frontě, která také brzy dostane zabrat. Jsme přece ve studené válce a korporátním "boji proti terorismu". Proto se dostal čokoládový magnát vládnoucí kyjevské juntě pod tlak Západu na "civilizovanější" vedení války přes americké poradce a přes polské, gruzínské a čečenské žoldnéře, kteří mají neutralizovat opilé a zdrogované fašisty na frontě placené ukrajinskými oligarchy.

Zásadně se zmenšil manévrovací prostor premiéra Arsenije Jaceňuka, viz folklórní obvinění z korupce. Připomeňme, že na Ukrajině se oficiálně krade úplně všechno. Například armáda prodala indická vojenská dopravní letadla Antonov, která zde byla na garanční opravě. A ukropové na frontě běžně prodávali opolčencům bojovou techniku, kterou ti pak použili proti nim.

Dne 7. dubna skupina poslanců v čele s Olehem Ljaškem z Radikální strany a několika členy strany Svoboda zablokovala na protest proti údajnému korupčnímu jednání Jaceňukovy vlády a proti „zlodějským tarifům“ v komunálních službách řečnickou tribunu Věrchovné rady a požadovala zřízení vyšetřovací komise. Ve druhém kole získala ještě podporu poslanců Svépomoci a Vlasti. K narušení práce parlamentu nicméně nedošlo, Jaceňuk to s Porošenkem ustáli a neofašistovi Jarošovi nabídli jako úplatek místo placeného poradce. Mezitím se oficiálně "ztratily" vyšetřovací materiály na Timošenkovou, takže to má dobré.


Tak zlikviduješ ty moje spisy, nebo ne? ... Neplaš se, o ty tvoje podělané spisy jsem se už postaral...

Tento vtip ukazuje, že Tymošenková už si své problémy vyřídila. Jenže spisy se, jak známo, mohou opět vynořit. Zcela jinak dopadl námi analyzovaný židovský oligarcha Kolomojskij. Navíc Kolomojského opět zažalovali Rusové a obnovili s ním přerušené trestní řízení v Rusku. Hlavní žaloba se týká roku 2005 a organizování vraždy právníka Sergeje Karpenka. Ukrajinci a Češi znají pravdu oligarchátu: Kde jsou peníze, tam je krev." Dodejme, že i chudoba a další majdan na krku, tentokrát nikoliv placený prozápadními oligarchy, ale hnaný obyčejným hladem.

Banky vykupují za babku zkrachovalé podniky

NBU posílilo svou kontrolu nad finančním výkaznictvím bank, což je pochopitelné. Oligarchové jsou v platební neschopnosti vinou války a masově krachují. NBU již jedná v zájmu Rotschildů a západních věřitelů, proto zavádí tzv. "pořádek".

Národní banka podepsala dekret o zřízení výboru pro audit bank, který je vytvořen proto, aby sledoval, zda banky, bankovní skupiny a auditorské společnosti dodržují právní předpisy o ročním auditu účetní závěrky.

Takže krachy válkou zbědovaných oligarchů jsou pod západní kontrolou. Příkladem je Alfa-Bank Ukrajina. Ještě před rokem 2013 neměla skoro nic, pak nastal čas rychlých nákupů nemovitostí, nyní následuje jejich ještě rychlejší prodej. V portfoliu má více než 100 komerčních a rezidenčních nemovitostí, z nichž je jich už polovina v dražbě. A to jsou velká obchodní centra typu "Toronto" v Kyjevě, včetně luxusních rezidencí. Ale pod kontrolou není ani inflace, která se zrychlila na 44,6 %. Tempo růstu inflace (10 % od začátku roku) se dramaticky zrychluje.

Západní banksteři dobře vědí, že lidi nejsou důležití, hlavní je plundrování země. A to je třeba urychlit. Již několikrát jsme v našich analýzách psali, že čas se krátí. Proto se vydal zákon, který urychluje veškeré prodeje, včetně půdy. Janičáři potřebují peníze na války, pak rychle vykrást zemi a bleskově zmizet. Pokud to ovšem stihnou. Viz naše loňské tematické číslo Krvavá Ukrajina (2014-6 ) s články Konec pučistů v Kyjevě I-II.

Závěr

Iracionální chamtivost ukrajinských oligarchů způsobila, že západní banksteři si nyní skrze krach janičáři vedené země rychle rozebírají zdejší staleté bohatství a zabírají půdu. Když padne dolar, je vždy dobré mít nějaké eso v rukávě. Je dobré podívat se na souseda, jak mu chcípá koza. Ale radovat se z toho může jen hlupák. U nás totiž podobný vývoj pomalu startuje také. Koncentrace politické moci zajištěná oposmlouvou s politicky vyžilou a zkorumpovanou ČSSD vede přímým směrem do ekonomické propasti. A "spasitelé" typu bývalých politiků či nynějších populistů nás z bídy nevytrhnou. Demokracie je totiž vláda lidu, který si vládne prostřednictvím svých zvolených zástupců. Občané nakonec mohou nadávat jen sami sobě. A nezapomeňme, že Ukrajinci již sedí v zákopech a jsou masakrováni v pekle občanské války. I to patří ke konci demokracie, po níž už několikrát v historii následovaly hrůzy fašismu.