Nejprve se postarala o rozruch studie renomované výzkumnice z MIT dr. Stephanie Seneffové, které zdánlivě nemá s Monsantem s jeho jedovatým hnojivem glyfosát nic společného. Tato dáma už 30 let zkoumá nemoci jako autismus a degenerativní nemoci typu alzheimera. Šokovala svět studií o vlivu glyfosátu na rychlé šíření autismu, rakoviny a dalších nemocí. Přehled studie najdete zde. Klíčový je zejména tento graf, který ukazuje závislost růst použití glyfosátu v GMO postřicích typu Roundup a růst autismu u dětí v USA.



Výzkumnice varovala, že pokud bude růst autismus v USA tímto tempem, pak bude v roce 2025 už polovina dětí autistických. Zajímavé video s odbornou přednáškou dr. Stephanie Seneffové máte zde. Klíčová část začíná od 20. minuty.


Další ránu Monsantu zasadila známá neziskovka Environmental Working Group, která už léta s odborníky různých oborů monitoruje znečištění životního prostředí (půda, vzduch, voda) jedovatými chemikáliemi. Na této stránce si kliknutím otevřete interaktivní mapu s velice zajímavými údaji, zejména pro školy v blízkosti polí obdělávaných stylem GMO firem jako Monsanto. Výřez máte zde.



Interaktivní mapa ukazuje množství glyfosátu používaného v každém státě USA. K tomu je přidaná mapa 3,247 základních škol, které jsou vzdáleny 300 metrů od nejbližších polí stříkaných jedovatým glyfosátem. Jde především o pole kukuřice a sóji, kde se navíc používá velice nebezpečná směs dvou postřiků. Dalších kritických 487 škol je už umístěno v těsné blízkosti těchto polí na vzdálenost kolem sta metrů. O nebezpečí těchto postřiků typu Roundup nezbytných pro pěstování GMO plodin jsme již několikrát psali. Viz naše tematické číslo GMO, danajský dar (2013-07). Speciálně k glyfosátu si přečtěte článek Herbicid Roundup představuje vážné zdravotní riziko.