Trasy plynovodů


Ruský plynový gigant Gazprom hodlá zcela opustit dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu po 2018 s pomocí nového ropovodu do Turecka. Nejprve se podívejte na předpokládané trasy plynovodů. Infografiky podáváme podle TASS.


Rozkliněte si prosím obrázek pro zvětšení a kliknutím si projděte celou grafiku s komentářem.

Kapacity plynovodů


Druhý graf ukazuje kapacity plynovodů. Západní rozvrácení Ukrajiny a následná válka v Novorusku byly v podstatě zbytečné. Rusko nebude potřebovat Ukrajinu pro přenos plynu možná už do dvou let.



Kapacity tras


Třetí graf ukazuje kapacity jednotlivých plynovodů. Turecká varianta společně s Nord Stream bude dominovat rozvodům do EU.

Zásobování jednotlivých zemí evropy


Závislost jednotlivých EU zemích na dodavatelích plynu.

Proč USA rozvrátily Afghánistán

Afghánistán už byl připraven na trasu plynovodů do Indie. USA a NATO svou intervencí zabránili stavbě plynovodů z Turkmenistánu do Indie a Pákistánu o deset let. Podívejte na tento harmonogram předpokládané stavby tras. Historie "TAPI pipeline project" je velice zajímavá a podrobnosti najdete zde. Projekt je za 4 miliardy dolarů, trasa celkem 850 km. Talibán byl pro stavbu, proto bylo třeba jej odstavit ze hry. Čína hostila jednání zástupců Afghánistánu s Talibánem. V ujgurské provincii Sin-Ťiang na západě Číny se v tichosti sešel vyslanec afghánské vlády s představiteli povstaleckého hnutí Talibán. S odkazem na anonymní zdroje v Afghánistánu to uvedl list The New York Times (NYT). Setkání v provinčním hlavním městě Urumči podle něj pomohl zorganizovat Pákistán. Spojené státy chtěly vytlačit hedvábnou cestu s plynem a tento lukrativní kšeft měl dostat všeho schopný US-koncern Chevron. Podrobnosti zde. Ale skutečnými protivníky USA a EU byly Čína a Rusko.

Logistika kaspické ropy

Kazašské a turkmenské rezervy ropy plynu jsou skutečně ohromující a jsou mnohem větší než má Saúdská Arábie. Turkmenistán zatím neprovedl průzkum dna Kaspického moře, kde jsou další zásoby. Skutečné zásoby plynu Turkmenistánu tuto zemi staví na 4. místo na světě. Američané prohráli bitvu o plyn a ropu na celou další generaci. Pokud tyto země uzavřou partnerství v rámci BRICS s Ruskem, Čínou a Indií, pak jsou dny petrodolaru sečteny. Nebude to bez boje. Podívejte se na rozložení US-vojenských základen ve světě a Centrální Asii.
The Worldwide Network of US Military Bases
Strategic Battleground: Caspian Sea under siege
Tag Archives: Central Asia


Psali jsme k tématu
Sýrie, utkání velmocí na neutrálním hřišti v poločase
Rok 2013 aneb Regionální války o suroviny a geopolitický vliv