I v Rakousku bylo vidět, jak se dělá demokracie, když média ovládají spřízněné politické strany a finanční lobby. Referendum o vystoupení Rakouska z EU skončilo ve středu 1. července 2015 tím výsledkem, že se pro vyslovilo 261 159 lidí. To bylo tak jediné, co se mohli dozvědět diváci, posluchači a čtenáři rakouských a evropských masmédií. Referendum není pro vládu sice závazné, ale pokud dosáhne počet hlasů 100 000, je povinen se otázkou zabývat rakouský parlament. Média se tomu, aby informovala o konání referenda v době jeho přípravy a konání, vesměs vyhýbala.

Vezmeme-li v úvahu, kolik hlasů dostala v posledních parlamentních volbách nová liberální strana NEOS – získala 232 946 hlasů, což bylo 4,96 % a tím se ještě dostala do parlamentu, lze organizátory referenda považovat za úspěšné. Překročili by pětiprocentní hranici.

Osobně jsem se přesvědčila, jak referendum probíhalo. Nikde nebyl uveřejněn text odůvodnění referenda, lidé měli informace převážně z internetu. Lidé však v naprosté většině překvapeně zírali, když jsem se jich ptala, proč nehlasovali. Vrátili jsme se z dovolené prakticky den před ukončením referenda, a když šel můj muž podepsat arch, bylo na něm jen pár podpisů. Je to malá horská vesnice, lidé jsou více na poli než na internetu a starosta je lidovec, který odkývá všechno, co mu přikáže jeho partaj. Ve Freistadtu byla tak před radnicí pouze umístěna šipka s nápisem „Zde můžete podepsat referendum k výstupu o EU“, které by si člověk normálně ani nevšiml.

Ano, lze napadnout organizátory, že nevylepili plakáty, že nevěnovali dostatek pozornosti tomu, aby informovali veřejnost, když jsou korporátní média plně ovládána probruselskou lobby. Je snadné kritizovat ty, kteří nemají žádné prostředky uspořádat širokou kampaň, aby se k informacím dostalo více lidí.

Vzhledem k současnému pokusu bruselských technokratů svrhnout pučem řeckou vládu a po událostech v Řecku, které ukazují, jak hluboce morálně selhali všichni ti, kteří hájili a hájí neudržitelný diktátorský projekt EU, lze očekávat, že se odpor vůči Evropské unii v této demokracii nerespektující unii, zastupující pouze zájmy nadnárodního finančního kapitálu, prudce zvýší i v těch zemích EU, které jsou na tom ještě „relativně dobře“.

O tom, že jsou lidovci zrádci lidu a hlavně by si měli škrtnout ze svých názvů své křesťansko-demokratické přívlastky, vědí všichni. Stejně tak zradili na plné čáře sociální demokraté, kteří dnes podobně jako v Rakousku a Německu vytvořili černočervenou koalici i v Bruselu.

Řecká Syriza nemá s extremismem nic společného – je to prostě levicová strana, která nahradila programem zrádcovské socialisty. Pokud bude nyní svržena a vytvořena opět úřednická vláda pod diktátem Trojky, bude projekt Evropské unie pohřben definitivně. Poněvadž to bude nikoliv Řecko, ale EU, kdo zbankrotuje. Po všech stránkách. Především po té morální.

Organizátorům referenda v Rakousku blahopřejeme! Přes odpor a okopávání kotníků svůj úkol splnili!

Další informace zde