Výňatek ze článku Seymoura M. Hershe, investigativního novináře časopisu The New Yorker

V projevu, kterým Obama ohlásil útok na Usámovo sídlo v Pákistánu, Obama řekl, že „Seals (americké komando, které provedlo útok) se zmocnilo Usámova těla“. Tím vznikl Američanům problém. Původním záměrem bylo ohlásit někdy po týdnu, že Usáma byl zabit úderem z dronu v horách na pakistánsko-afgánské hranici a že byla provedena identifikace jeho pozůstatků pomocí DNA. Když Obama ohlásil, že Usámu zabilo komando, samozřejmě každý očekával, že bude předvedeno jeho tělo. Namísto toho bylo reportérům řečeno, že jeho tělo bylo přepraveno na americkou leteckou základnu v afgánském Džalalabádu a odtud přímo na americkou válečnou letadlovou loď USS Carl Vinson, která byla na rutinní plavně v Arabském moři. Bin Ládin pak byl pohřben v moři, jen několik hodin po jeho smrti. Po brífinku vlády 2. května jediné pochybnosti, které se objevily v tisku, byly kolem jeho námořního pohřbu. Padaly dotazy jako: Proč bylo rozhodnuto pohřbít ho v moři? Bylo to od počátku akce záměrem? Můžete nám říci, proč to je považováno za dobrý nápad? Máte nahrávku jeho pohřbu?

Brennan odpověděl: "Považovali jsme to za nejlepší způsob, jak zajistit, aby to proběhlo podle islámských zvyklostí." Konstatoval, že byli konzultováni příslušní specialisté a experti a že americké námořnictvo bylo plně schopné zajistit pohřeb v souladu s islámským právem. Brennan přitom nezmínil, že podle islámského práva měl být pohřeb vykonán za přítomnosti islámského duchovního – imáma a nikdo se nezmínil, že se něco takového uskutečnilo na palubě lodi Carl Vinson.

Novinář Mark Bowden, který hovořil s řadou vedoucích vládních funkcionářů, v popisu průběhu operace pro časopis Vanity Fair napsal, že bin Ládinovo tělo bylo umyto a fotografováno na základně v Džalalabádu. Další postupy podle islámských zvyklostí proběhly na palubě letadlové lodi, kde tělo bylo opět umyto a zahaleno do rubáše. Vojenský fotograf zaznamenal pohřeb za denního světla, ráno 2. května. Bowden o fotografiích napsal: Jeden snímek ukazuje tělo zahaleno do zatíženého rubáše. Na dalším leží tělo na skluzu, položeném přes zábradlí paluby a další ukazuje, jak tělo v rubáši dopadá na hladinu. Další fotografie ukazuje nořící se tělo a šířící se vlnky kolem. Pak tělo mizí a je vidět jen kruh z vlnek.

Bowden byl opatrný a nenapsal, že osobně fotografie, které popisoval, viděl. Nedávno mi přiznal, že je neviděl: "Jsem vždy zklamaný, pokud se o něčem nemohu přesvědčit osobně, ale popsal mi je někdo, komu mohu věřit a potvrdil, že on je viděl a detailně mi je popsal." Bowdenovo prohlášení přidává otazníky kolem předpokládaného pohřbu na moři, který vyvolal řadu dotazů s odvoláním na svobodný přístup k informacím. Například byl vyžadován přístup k fotografiím. Pentagon odpověděl, že prohledali veškeré dostupné záznamy a že nenalezli doklad, že byly nějaké fotografie pohřbu pořizovány! I jiné žádosti o informace byly zamítnuty. Důvod pro nedostupnost informací byl zjevný poté, co Pentagon provedly vyšetřování obvinění, že Obamova vláda povolila přístup k utajeným informacím tvůrcům filmu Zero Dark Thirty. Zpráva Pentagonu, vydaná v červnu 2013, konstatovala, že admirál McRaven nařídil, aby byly všechny soubory z akce vymazány z armádních počítačů a předány CIA. Tím je znemožněno jejich uvolnění, protože CIA má ze zákona o svodném přístupu k informacím výjimku.

McRavenovo opatření znamená, že žádní "outsideři" nemají přístup k utajeným záznamům z lodě Carl Vinson. Přitom takové záznamy jsou v námořnictvu povinností a jsou vedeny separátně pro palubu, letecké operace, lodní techniku, lékařské útvary a pro řízení a navigaci lodě. Záznamy normálně dokladují absolutně vše, co se den ze dne na lodi děje, pokud by došlo k pohřbu na moři, bylo by to v nich uvedeno.

Mezi námořníky lodě Carl Vinson se žádné pověsti o pohřbu nešířily. Loď ukončila svoji šestiměsíční misi v červnu 2011. Když loď zakotvila na své základně Coronado v Kalifornii, viceadmirál Samuel Perez, velitel flotily, do které patří i Carl Vinson, řekl reportérům, že posádka má zakázáno o pohřbu hovořit. Kapitán Bruce Lindsey, velitel lodi Carl Vinson, řekl reportérům, že o věci nesmí hovořit. Cameron Short, muž z posádky lodě Carl Vinson, řekl časopisu Commercial-News z Danville ve státě Illinois, že posádce nikdo o pohřbu nic neřekl. Všechno, co víme, je z tisku a televize.

Pentagon odtajnil řadu e-mailů agentuře Associated Press. Viceadmirál Charles Gaouette v jednom z nich uváděl, že během služby proběhl tradiční postup islámského pohřbu a řekl, že nikomu z námořníků nebyl dovolen pobyt na palubě během pohřbu. Nebyla zde zmínka o omytí a zahalení těla ani o nějakém arabském řečníku, který by provedl obřad.

Během několika týdnů po akci mi bylo řečeno dvěma dlouholetými poradci SOC (velitelství speciálních operací), kteří mají průběžný přístup k informacím, že se pohřeb na palubě vůbec nekonal. Jeden z nich mi řekl, že ostatky bin Ládina byly identifikovány a fotografovány po přeletu do Afghanistánu. Poradce dodal: "Tehdy tělo převzala CIA. Krycí zpráva byla, že tělo bylo převezeno na loď Carl Vinson." Druhý poradce odsouhlasil, že žádný pohřeb na moři nebyl. Dodal, že akce likvidace bin Ládina byla politické divadlo. Realizační komando mohlo očekávat zpolitizování akce, bin Ládin byl aktivem. Někdy letos jsem se toho konzultanta opět zeptal na pohřeb na moři. Zasmál se a řekl: "Myslíte si, že do vody nespadl?"

Vysloužilý pracovník řekl, že nastala i jiná komplikace, někteří účastníci komanda se vychloubali, že tělo bin Ládina bylo rozstříleno na kusy. Ostatky, včetně hlavy, která měla jen pár zásahů, byly strčeny do pytle a během letu vrtulníkem zpět do Džalalabádu přes hory Hindukúše byly některé části těla vyhozeny z vrtulníku – to alespoň tvrdil jeden člen komanda. Prý si tehdy účastníci mysleli, že akce nebude Obamou během několika hodin zveřejněná. Když ji Obama ohlásil, bylo nutné uskutečnit pohřeb podle islámu během několika hodin po jeho zabití. Ovšem jakmile došlo ke zveřejnění, nastal pro Bílý dům velký problém: "Kde je tělo?" Svět se dozvěděl, že americké jednotky zabily bin Ládina v Abbottabádu.

Nastala panika. Co dělat? Potřebujeme tělo, protože musíme říci, že jsme bin Ládina identifikovali pomocí analýzy DNA. Námořnictvo přišlo s nápadem "pohřeb na moři". Výborně, Tělo nebude. Bude poctivý pohřeb podle práva šaríja. Postup byl zveřejněn se všemi podrobnostmi, ale dokladující dokumenty prý budou utajeny a bude to zdůvodněno "státní bezpečnosti". Rozvíjí se zde klasicky utajení – řeší se okamžitý problém, ale při bližším ohledání zde není nic doložitelné. Nikdy se nepředpokládalo, že tělo bude shozeno do moře a žádný pohřeb se nekonal. Zmíněný vysloužilec mi řekl: "Pokud lze věřit prvním informacím členů komanda, z bin Ládina toho nezůstalo ani tolik, aby se to dalo shodit do moře."

Bylo nevyhnutelné, že lži, falešná prohlášení a podvody Obamovy administrativy vyvolají zpětný ráz. Zmíněný vysloužilý zasvěcenec řekl: "Měli jsme čtyřletý skluz v kooperaci. Tak dlouho to trvalo Pákistáncům, než nám opět začali věřit ve vojenské spolupráci proti terorismu – zatímco terorismus se šířil po celém světě. Měli pocit, že Obama je hodil přes palubu. Teprve nyní se vrací ke spolupráci, kvůli hrozbě ISIL, která roste a záležitost s bin Ládinem je už dost vzdálená, takže někdo jako generál Durání o ní může promluvit." Generálové Paša a Kajání odešli do penze a prý jsou oba vyšetřování pro korupci v době své aktivní služby.

Dlouho očekávaná zpráva Senátního výboru pro výzvědné služby o mučících praktikách CIA, zpřístupněná v minulém prosinci, dokladovala opakované případy lží z oficiálních míst a naznačila, že povědomost CIA o bin Ládinově kurýru byla přinejlepším povrchní a předcházelo jí mučení waterboardingem a jiné formy týrání. Zpráva vedla k novinovým titulkům o brutalitě a waterboardingu spolu s ošklivými podrobnostmi o hadičkách v konečníku, ledových lázních a vyhrožování znásilněním nebo vraždou členů rodiny vyslýchaných, o kterých se předpokládalo, že zatajují informace. Přes zápornou odezvu byla zpráva pro CIA ve skutečnosti vítězstvím. Hlavní zjištění této zprávy – že mučení nevedlo k objevení pravdy – bylo předmětem veřejné debaty již déle než jednu dekádu. Jiné její zjištění – že prováděné mučení bylo brutálnější, než se připouštělo – vedlo k rozsáhlému zveřejňování a odhalilo bývalé vyšetřovatele a vysloužilé pracovníky CIA. Zpráva popsala mučení, které bylo zjevně v rozporu s mezinárodním právem, protože porušovalo pravidla „nevhodnými aktivitami“ nebo „ selháním managementu“. Nebylo ovšem diskutováno, zda popsané aktivity představují válečné zločiny a zpráva nenavrhla, aby kterýkoliv z vyšetřovatelů CIA nebo jejich nadřízení byli vyšetřování pro kriminální činy. Výsledkem bylo, že agentuře kvůli zveřejnění zprávy nehrozily žádné významnější důsledky.

Zmíněný vysloužilý pracovník mi řekl, že vedení CIA se stalo experty v odvracení vážných hrozeb ze strany Kongresu. "Konali něco hrozného, ale zase tak špatné to nebylo. Proboha, oni vráželi něco do konečníku zajatců! Ale nemluvilo se o vraždách, jiných válečných zločinech a tajných věznicích, které stále fungují na ostrově Diego Garcia. Cílem bylo utlumit vše tak dlouho, jak jen to bude možné, a to se podařilo."

Hlavní tématem 49stránkové zprávy Vyboru bylo, že CIA systematicky lhala o účinnosti programu mučení pro získávání informací, které by zastavily budoucí teroristické útoky v USA. Lži zahrnovaly podstatné detaily o odhalení Ahmeda al-Kuvajtího, přezdívaného Abú, o kterém se říkalo, že je klíčovým kurýrem al-Kájdy, a který prý byl následně vysledován do bin Láddinova Abbottabádu na počátku roku 2011. Údajně získané informace a schopnost agentury zachycením al-Kuvajtího se stalo legendou, když bylo zdramatizováno ve filmu Zero Dark Thirty.

Senátní zpráva opakovaně vznášela dotazy o kvalitě a spolehlivosti vytěžení al-Kuvajtího. V interní zprávě CIA z roku 2005 o hledání bin Ládina bylo uvedeno, že "zajatci poskytli jen pár použitelných stop a my musíme uvážit možnost, že (al-Kájda) vytváří fiktivní osoby, aby nás zmátly nebo nám prezentovaly falešné informace o bin Ládinovi". Ve zprávě CIA z následujícího roku bylo uvedeno, že "nejsme úspěšní v získávání informací od zadržených osob o pobytu bin Ládina." Zpráva rovněž zvýraznila, že v několika případech vedení CIA včetně Panetty podávalo falešné zprávy Kongresu a veřejnosti o hodnotě "zvláštních výslechových postupů" při pátrání po kurýrech bin Ládina.

Dnes už Obama nečelí potřebě znovuzvolení jako na jaře 2011. Jeho současný postoj ve prospěch smlouvy s Íránem o nukleárním vyzbrojování naznačuje mnohé, spolu s jeho rozhodnutím jednat bez podpory konzervativních Republikánů v Kongresu. Na vysokých vládních místech ovšem přesto zůstává modus operandi americké politiky s tajnými věznicemi, útoky pomocí dronů, nočními útoky speciálních komand obcházejících velitelský řetězec a neohlížejících se na ty, kteří tomu oponují.

Celý článek najdete na London Reviews of Books

Překlad: Zdeněk Procházka


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!