Obamova éra slabého, nerozhodného, tajnůstkářského a vcelku neschopného prezidenta pomalu končí. Vládní titanik jeho administrativy jde ke dnu, a tak se na konci prezidentského období znovu spouští známý kolotoč tzv. "revolving door", neboli "otočných dveří". Obamovi poradci odcházejí na lukrativní posty do firem a korporací, kterým ke konci volebního období již aktivně pomáhali k politickému či k ekonomickému vlivu, a pochopitelně i k vládním zakázkám. Nezávislý web www.opensecrets.org publikoval seznam Obamových spolupracovníků a ukázal jejich vazby na klientelistické struktury korporací. Jde celkem o neuvěřitelných 791 jmen, z nichž téměř polovina je už oficiálně registrována jako lobbisté. Záznamy ukazují, že dveře fungují na obě strany: někteří přišli z korporací do vlády, jiní se tam po korporátně úspěšném působení v politice opět vracejí. Mluvit v tomto systému zaběhaného jednoho procenta o nějaké demokracii je dost směšné.

Které odchody jsou nebezpečné pro nás Evropany? Je to především sféra Pentagonu a dozoru nad zpravodajskými službami. Těm šel Obama naprosto na ruku a umožnil jim beztrestně fízlovat celý svět. USA jako vojenská velmoc pomalu končí a umírající kůň ke konci dost kope. Proto jsou lidé s vazbami na politiku a na vojensko-průmyslový komplex USA vysoce nebezpeční pro zbytek demokratické Evropy. Mluvit o legálním či vládním dozoru nad NSA je celkem zbytečné, to ukázal Edward Snowden. Tito vládní úředníci se opět vracejí ke zpravodajské práci se sluchátky na uších.

Další nebezpečná oblast otáčivého efektu souvisí se smlouvou TTIP. Monsanto a jemu podobné korporace, včetně fosilních spalovačů mrtvol, pošlou bývalé vládní úředníky, nyní již své vlastní placené zaměstnance, vyjednávat smlouvy typu TTIP. Tam si vlastně jen vymění židle a budou dál dělat totéž. Evropskou unii zastupuje stejná skupina, takže si na tajných jednáních perfektně rozumějí. Kam to povede, ukazuje článek Smlouva TTIP: korporátní revoluce, která požere své děti. Další oblast je pochopitelně bankovnictví, kde Obamovi političtí banksteři odloží masku nestranných úředníků a budou tím, čím byli předtím, tedy placenými bankstery bank, nikoliv státní administrativy. Z hlediska nás, občanů EU, budou škodit zejména svými vazbami na současné EU-politiky, kteří jsou již z velké části koupení. Viz článek Finanční lobbisté v Bruselu, vlivový dominátor EU.

Ostatní formy lobbingu a kupčení s vlivem více postihnou samotnou USA. Jde zejména o lobbisty, kteří odcházejí z ministerstva spravedlnosti, sociálního zabezpečení, důchodů a jiných důležitých oblastí. K tomu viz článek Obamovy zdravotnické přešlapy. U nás vlastně ani o lobbingu nikdo nemluví, poté co korporátník Babiš přímo vládne se skupinou Agrofertu na ministerstvech, odkud předtím vytlačil podobnou tlupu ODS a TOP 09, která tyto posty s našimi volebními hlasy okupovala 20 let. A vlivný senátor-korporátník Ivo Valenta nás občany bude v rámci mezinárodní arbitráže žalovat za to, že mu kazíme kšeft s hracími automaty, které ničí celé rodiny.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 350 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!