Jemen zůstal stranou zájmu korporátních médií. A o čem se v nich nemluví, to je doopravdy důležité. Svět užvaněných simuláker, který nabízí, naopak zajímavý není. Z článků věnovaných Jemenu zmiňme tyto 3 důležité:

Citujme závěry článku z roku 2013 jako východisko nové analýzy. Jakých výsledků dosáhli Američané svou útočnou válkou?

  • Destabilizovali vládu premiéra Ali Abdallah Saleha, který systematicky lhal o útocích USA a tvrdil, že je provádí jeho armáda.
  • Místní obyvatelstvo nenávidí USA stejně jako al-Kájdu, protože jsou pro ně stejně nebezpeční.
  • Přemýšliví novináři si dobře všimli, že Pentagon po útoku oficiálně uvede pouze počet zabitých teroristů, ale nikdy nezmíní počet civilních obětí.
  • Američanům se asi podařilo spojit síly předtím roztříštěné vojenské a teroristické opozice. Jejich společné jednotky v posledních letech podnikly přímý útok na vojenské středisko CIA v Jemenu (tábor v Kchostu 2009) a nyní začínají s útoky na plynovody dopravující kapalný zemní plyn k pobřeží (2012).
  • Jako oficiální důvod pro odvetný teror a útoky na americké základny v zemi jsou uváděny útoky drony, které zabíjejí civilní obyvatelstvo, ženy a děti.

Oko za oko, válka za teror

Předešlé analýzy jasně ukázaly, že špinavá válka eskalovaná Saúdy a USA na jedné straně, a odpor proti ní podporovaný šíity a Íránem na straně druhé, bude nevyhnutelná. V červnu 2015 se sešli vůdcové kmenů v Najranu a vyhlásili odtržení svého území od Saúdské Arábie. Kolem města Jizane začal první boj povstalců a saúdských jednotek podporovaných USA a Izraelem. Jako v Sýrii a v Iráku se zdálo, že boje budou procházka růžovým sadem. Korporátní tisk mlčel k zabíjení civilistů v bombardovaných městech a povinně oslavoval úspěchy "boje proti terorismu". Po půl roce je jasné, že z růžového sadu se stalo krvavé drama. Mapu sil z března 2015 ukazuje tato mapa.



Húthové popravili agenty Izraele a začali boj na území Saúdské Arábie, kde brání historicky daná kmenová území. Nejsme v Evropě, kde mají hranice význam, zde je nakreslily vítězné mocnosti po První i po Druhé světové válce. Již v červnu 2015 dobyly kmenové svazy v Najranu celou vojenskou základnu i letištěm. Podle webu Stratfor vypadala situace v srpnu následovně.



Bombardování zabíjelo civilisty, ale válku nevyhrálo. Za Saúdy začala proxy-válku al-Kájda, čistokrevný wahabitský produkt. Teroristé ovládli hlavní město Aden, odkud za pomoci saúdského pilného bombardování civilistů vytlačili hútské povstalce. Přitom údajně zahynulo mimo dospělé asi 900 dětí, ale boj proti terorismu něco stojí. Bombardovací masakr proběhl zejména na svatbě ve městě Mokha v provincii Taez, kde Saúdové zabili na konci září 2015 při svatební hostině 131 lidí na místě.

Izrael na straně wahabistů a teroristů

Nezávislé agentury od zářijové bombardovací kampaně začaly systematicky přinášet zprávy, že se ho zúčastní i vojáci z Izraele. To se potvrdilo útokem na základnu Khamis Mushait, kde zahynulo podle nepotvrzených údajů asi 40 izraelských důstojníků a vojáků. Viz toto mapa a šipky ukazující směr útoku z Jemenu, odkud přišla raketa Scud.



Následovalo rozstřílení a potopení celkem devíti hlídkových lodí a Saúdové za pomoci USA a Izraele začali skutečně špinavou válku, které si nakonec musela všimnout i jinak hluchá a slepá Amnesty International. Podle odhadů OSN od března do října 2015 bylo zabito při bombardování a leteckých útocích na civilní města celkem 5.000 osob a kolem 25.000 bylo zraněno. Pokračovalo i zabíjení na svatbách.

Hútská vojska věrná svrženému prezidentovi Ansarulláhovi kontrolovala kolem 70 km pohraničního území Saúdské Arábie. Wahábitské režimy musely poslat do Adenu celkem 6.000 vojáků a zaplatit žoldnéře amerického polovládního Blackwateru (dnes firma Academi), aby město udržely pod kontrolou al-Kájdy. Výsledek bojů? Asi 2 milióny uprchlíků a půl miliónu dětí trpí podle OSN podvýživou. Ale boj proti teroru něco stojí, že ano.

Vývoz teroristů ze Sýrie do Jemenu

O další kolo bojů se postaralo Turecko, které z Rusy bombardované Sýrie urychleně přesunulo kolem 600 teroristů vrcholné kvality. Ty je totiž třeba uchovat na živu, aby mohli dále šířit "demokracii a lidská práva". Byli převezeni vojenskými tureckými letadly, takže o tom NATO muselo vědět.

Za zvláště nechutné lze považovat systematické bombardování nemocnic, kterých koalice vedená Saúdy zasáhla celkem asi sto, viz zprávu zde. V listopadu stoupl počet zabitých na 7 tisíc, ale západní média mlčí dál. Al-Kájda podporovaná Saúdy a USA mezitím začala dobývat i jemenská území pod kontrolou Saúdské Arábie. Začátkem prosince se zmocnila města Moukalla, které je hlavním městem provincie Hadramout. Čiň čertu dobře, a odmění se ti terorismem.

Poslední zprávy se týkají dne 14. 12. 2015, který se jistě zapíše do dějin boje proti terorismu. Kombinované útoky gradů a jedné rakety Scud jediným rázem zrušily asi polovinu žoldnéřů Blackwateru v Jemenu. Při útoku na základnu Bab al-Mandeb zahynulo 80 vojáků, byly zničeny 2 helikoptéry Apache, dva baterie střel Patriot (k čemu tedy jsou?) a v dalších akcích byly poškozeny dvě válečné lodě. Ukazuje se, že ruské střely Scud staré 30 let mají něco do sebe, zvlášť když jsou opatřeny íránskou navigací. Húthové jich prý mají asi 20, zatím vystřelili pouze několik, se známým výsledkem. Saúdové ale k jednacímu stolu sednout nechtějí. A Západ k této špinavé válce o ničem mlčí, jak jinak.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!